torstai 5. joulukuuta 2013

Uusiin maisemiin


Terhi Ekebom
Uusissa maisemissa
Asema 2005


Ennen Terhi Ekebomin uuteen teokseen Kummituslapsi (Asema 2013) tarttumista on hyvä kerrata tekijän edellinen teos Uusissa maisemissa (Asema 2005). Molemmissa teoksissa teema on sama, mutta näkökulma on erilainen.

Uusissa maisemissa perustuu Timo Teräsahjon novelleihin, jotka on julkaistu kokoelmassa Keksijän poika ja muita novelleja (Gummerus 2000). Aikaisemmin Ekebomin kokoelman pohjalta tehtyjä sarjakuvia on julkaistu Laikku 02 -antologiassa ja aikakauslehti Kaltiossa.

Uusissa maisemissa jakautuu kolmeen osaan, joissa ollaan matkalla eri välineillä: auton takapenkillä, laivassa ja oudossa talossa. Näkökulma on lapsen ja aikuisten maailman tapahtumat jäävät lukijan aavistelujen varaan. Mukana on mukavia tutustumisen ja saman kaltaisen löytämisen hetkiä, toisaalta myös jännittynyttä odotusta. Lapsen kanta vanhempiinsa käy selväksi.

Ekebom on piirtänyt terävillä tussikärjillä ja liiduilla. Kokonaisuus on herkkävireinen, kuten lapsen tunnot. Teos on painettu rosoisen vihreälle, tukevalle paperille. Valinta on tärkeä osa lopputulosta.


Viimeisessä ruudussa poika pohtii, että milloinkahan me taas lähdettäisiin. Se muistuttaa mieliin oman lapsen kysymyksen viimeisimmän muuton jälkeen. "Minne me muutamme täältä?" Toivottavasti en ole ollut normaalia kamalampi isä.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset