lauantai 8. maaliskuuta 2014

Gettyn iso kuva-arkisto osin käytettävissäSuuri yhdysvaltalainen kuvatoimisto Getty Images antoi viime viikolla luvan upottaa arkistokuviaan epäkaupallisia tarkoituksia varten. Kaikkiaan käytettävissä on yli 35 miljoonaa kuvaa, Suomestakin lähes kuusi tuhatta. Yllä suosituin suomalaiskuva, saunovia sotilaita vuodelta 1939.

Toki Getty Images on asettanut kuvien käytölle ehtoja. Kopioida ei saa, ainoastaan upottaa. Koodia ei saa näpelöidä niin, että kuvan alkuperä ei selviäisi.

Kuvatoimisto saa luvan antamalla varmasti enemmän näkyvyyttä netissä kuin kilpailijansa. Brändin tunnettuus kasvaa, vieläpä positiivisesti. Nieman Journalism Labissa on luettu käyttöehtoja tarkkaan. Getty Images pidättää itselleen oikeuden kerätä dataa upotetuista kuvista. Tätä tuntuvat nykyisin kaikki haluavan laitevalmistajia myöten.

Lisäksi Getty Images pidättää itsellään kuvan näyttää mainoksia tai muutoin rahastaa upotusikkunoiden avulla. Mitä tämä merkitsee, selvinnee tulevaisuudessa. NJL arvioi Getty Imagesilla olevan samanlaisen strategian kuin Youtubella.

Hakusana "Finland" tuo Getty Imagesin arkistosta 5945 kuvaa 1700-luvulta lähtien. Kaikkiaan Suomesta Gettyn sivuilla on yli 72 000 kuvaa. Joukossa on paljon sotakuvia (1918, 1939-1944), urheilutapahtumia ja urheilijoita (mm. 1952 olympialaiset, jääkiekkoilijoita, Formula 1 -kuskit), eri maiden päämiesten vierailuja Suomessa, turistikohteita (Lappi, Kemin lumilinna) ja Joulupukki poroineen moneen otteeseen. Gettyn palkkalistoilla olleet kuvaajat ovat olleet täällä silloin kuin kansainvälinen lehdistö on pyydetty tai halunnut tulla ikuistamaan huomattavia tapahtumia. Läheskään kaikkia kuvia ei pysty upottamaan omille sivuilleen.


Alla Bill Clinton tulossa G7-kokoukseen Helsinkiin maaliskuun 20. päivä 1997.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset