lauantai 15. maaliskuuta 2014

Tuntemattomia kaupunkeja



Museovirasto pyytää yleisöltä apua. Teuvo Kanerva kuvasi 1950-luvulta 1980-luvulle saakka suomalaisia kaupunkeja ja nyttemmin kuvat ovat päätyneet viraston kuvakokoelmiin. Kanervan negatiivit ja diat on digitoitu, kaikkiaan kuvia on vajaat kuusi sataa. Ilman kuvaajan omia muistiinpanoja kaikkia kuvia ei ole pystytty tunnistamaan.

Museovirasto vetoaa yleisöön. Noin kahden ja puolen sadan kuvan kuvauspaikkaa ei ole pystytty tunnistamaan. Kanerva on kuvannut ympäri Suomen. Hän on dokumentoinut kasvavia kaupunkeja ja uusia asuinalueita. Näköalapaikoilta hän on ottanut maisemakuvia.

Jos ajattelee 1960-luvulta alkanutta rakennustapaa, niin persoonallisia, tunnistettavia piirteitä itse rakennuksissa on harvoin. Esimerkiksi yllä olevien, pellolle rakennettujen kerrostalojen sijoittaminen johonkin tiettyyn paikkaan Suomessa tuntuu liki mahdottomalta.

Suomi kaupungistui vauhdilla ja suurinpiirtein samanlaisilla piirustuksilla tehtyjä taloja nousi eri puolille. Kaupunginosia ja asuinalueita luonnehtivat piirteet syntyivät vasta ajan myötä.

On Kanervan museoviraston henkilökunnalle tuntemattomiksi jääneissä rakennuksissa ja paikoissa monia tunnistettaviakin. Itse ilmoitin palautelomakkeella tunnistaneeni Pieksämäen rautatieaseman ja Kemin kaupungintalon.

Käykää katselmassa. Jos vaikka tuttuja maisemia ja kulmakuntia kuvissa olisi.



* Museoviraston tiedote 14.3.2014. (sis. ohjeet palautteen antamiseksi)
* Teuvo Kanervan tuntemattomat kuvat


6 kommenttia:

oscari kirjoitti...

Hivenen on ongelmallista, sillä alun autoliikenteestä kertova kuva on Ruotsista. Vasemmanpuoleinen liikenne näet, se on eräs tunnustus.

Valkoiset korkeat tornit lienevät Pihlajanmäkeä, sieltä Espoosta lähetä Viikkia ja Vanhaa kaupunkia...

oscari kirjoitti...

Kun nyt olen katsellut noita kuvia, niin herää kysymys, että millaisia tolloja siellä museovirastossa oikein työskentelee? Jopa heidän entisen toimitalonsa "takapihalta" on yksikin kuva, jota he eivät tunnista.

Lisäksi Helsingistä on todella lukuisia kuvia, ei ole vaikea tunnistaa esim. Pohjoisrannasta aukeavaa näkymää. Se on vielä tänäänkin samanmoinen. Lisäksi useat kohteet ovat Museoviraston suojelemia, tavalla tai toiselle.

Olen jopa itse päässyt kuvaan oman Tipparelluni kanssa, rekisterinumero ja paikka täsmäävät. Voi noita aikoja, sitä sanottiin nuoruudeksi!

Mutta vaihdetaan Museoviraston henkilökunta, ei tuollaisilla nykyisillä tolloilla ole mitään annettavaa kansakunnalle.

oscari kirjoitti...

ps. ensimmäiseen kommentiin, ei ole Espoosta vaan Helsingistä. Olen pahoillani kömmähdyksestäni!

Valto Ensio kirjoitti...

Melkoisia kuva-arvoituksia. Meni 2 tuntia kun kaikki selasin ja suurentelin jne.

Puutarhurini arveli yhden kuvan olevan Kouvolasta, mutta jos ei ole varma, niin turha sellaisesta on ilmoitusta tehdä. Niin päättelin niidenkin osalta, joissa jotain tuttua tavoitin.

Yhden tai kahden arvelen olevan Kuopiosta (Vuorikatu-Sepänkatu-kulmaus), mutta en ole varma. Toisessa olivat ainakin Kuopion läänistä sillä rek.tunnuksethan alkoivat sen läänin alkukirjaimella, missä ruputti oli eka kertaa rekisteröity.

Muista reksiteritunnuksista päättelin vaasanlääniläisiä, hämäläisiä ja uudenmaan ajoneuvoja olevaksi, mutta nämähän eivät kerro tietenkään kuin läänin. Merkityksettömiä siis Museoviraston kysymyksenasettelun kannalta.

Olihan siellä jostain Helsinginseuduilta yksi kuva, jossa lappilaisturisti oli eksynyt joukkoon ajelemaan.

Vuoksen (osuuskaupan?) kyltti eräässä otoksessa kai sanoisi paikalliselle, että kuva on Imatralta?

Mielenkiintoista. Vielä itseänikin vanhemmille, varsinkin sellaisille, jotka ovat paljon kierrelleet (vanhat muusikot) niitä pitäisi näyttää.

Reijo Valta kirjoitti...

Eivät kyllä ole kuvien digitoijat käyttäneet kaikkia kuviin itsessään sisältyviä vinkkejä hyväkseen tunnistaakseen mistä kuvat on otettu. Katukylttien avulla sain yhden kuvan Pietarsaareen ja Perämiehenkadulle sijoitettua. Tietysti nämä löydöt innostavat kuvia tarkemmin vielä uudestaan katsomaan. Eivät ole pelkästään tosi hankalia, niin kuin joissakin aikaisemmissa vastaavissa tunnistuspyynnöissä.

Olisi kyllä riemastuttavaa havaita oma Renault 12 jostakin kuvasta. Mutta ei toistaiseksi ole näkynyt. Hauska kuulla, että Tipparellu on löytynyt!

Itse mietin olisivatko rännikadut Kuopiosta, muttei noista osaa varmaksi mitään sanoa.





Tekno-Kekko kirjoitti...

Lahden tori ja odotettu Luhdan valomainos. Täytynee vinkata.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset