sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Luonnon lait uuteen järjestykseen!


Maria Björklund
Madonreikiä
Like 2014
120 s.


Helsingin Sanomien Nyt-liitteestä tutun Planeetta Z:n strippejä koottiin pari vuotta sitten kokoelmaksi Planeetta Z (Like 2012). Uutuusalbumissa Madonreikiä (Like 2014) planeetan asukkaat saavat mahdollisuuden täyspitkän albumin sivuilla. Maria Björklundin (s. 1970) luoma maailma on hehkuvien värien ja selkeiden viivojen ilottelua.

Björklundin planeetan eläimet ovat söpöjä, muttei söpöilyllä elä. Niiden on metsästettävä, saalistettava, kasvettava ja kehityttävä kuten eläinmaailmassa yleensäkin. Luonnonkiertokulun on toimittava, vaikka ei maapallolla ollakaan. Mahdollisuuden tullen riutuneesta kissaeläimestä tulee armoton saalistaja.

Planeetta Z:n luonto vaihtelee alueittain. On aavikkoa, jäätynyttä merta ja viidakkoa. Erään oudon levitoivan olennon puolustuskeinona on siirtää ulottuvuusaukon kautta saalistajat mahdollisimman kauas. Toisten elinkaaressa kasvi- ja eläinkunnan rajat hämärtyvät.

Madonrei'issä seurataan kahden eläimen elämänkaarta. Muodonmuutokset ja selviytymiskeinot tuntuvat välillä tutuilta, toisinaan taas hämmästyttävät. Kanteen päässyt sininen olio moninaisine metamorfooseineen on erityisen kiinnostava. Molemmat seuratut jatkavat elämää seuraavassa sukupolvessa.

Päähenkilöt kohtaavat.


Björklundin toteutus on välillä kuin animaatiokäsikirjoitusta. Vaikka animaatiossa lukuisat välivaiheet on kuvattava, niin sarjakuvan lukija ymmärtäisi vähemmälläkin. Onneksi tämä on vain ajoittaista.

Lähinnä Madonreikiä tuo toteutukseltaan mieleen Tommi Musturin Samuelin matkassa (Huuda Huuda 2009). Aivan Musturin hiotun ja tarkasti mietityn sisällön tasolle Björklund ei yllä, mutta nautittavan lukukokemuksen se silti tarjoaa. Planeetta Z on seuraamisen arvoinen paikka.* Madonreikiä kustantajan sivuilla.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset