sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Linjoilla


Helsingin Kallion kaupunginosan tunnetuimpia katuja lienevät linjat. Fredi lauloi kulkevansa Kolmatta linjaa takaisin, Toisella linjalla asui pitkästä elokuvasarjasta tuttu Puupään perhe. Pekka, Pätkä ja talonmies Pikkarainen tosin kertoivat asuvansa Voikukankadulla, mutta talo tuli tutuksi.

On Toinen, Kolmas, Neljäs ja Viides linja. Ensimmäistä linjaa on turha etsiä samoista kortteleista kuin muita linjoja. Ensimmäinen linja on olemassa ainoastaan ruotsiksi, Första linjen.

Kun muut linjat ovat käytännössä Kallion halki kulkevia teitä, niin ensimmäinen on vain kahden korttelin mittainen pätkä Eläintarhanmäellä. Aikoinaan Helsinkiä kaavoitettaessa Kallion etelärantaan suunniteltiin eläintarhaa alueen huvila-asutuksen tilalle. Eläintarha sijoitettiin lopulta Korkeasaareen, mutta nimi jäi elämään, samoin kuin Eläintarhantien suuremmat huvilatontit. Nykyisin niillä on kaupungin rakennuksia: muun muassa Helsingin kaupunginteatteri ja Kallion terveysasema.

Suunnitelmiin jätettiin mahdollisuus ensimmäiselle linjalle mahdollisuus venyä täysimittaiseksi tieksi. Se jäi toteutumatta. Niinpä kadun nimikin on suomeksi typistetyssä ja yhdyssanasäännöistä piittaamattomassa muodossa Ensi linja.

Mmäinen jäi rakentumatta.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset