torstai 27. maaliskuuta 2014

Teen tuhoaminen Bostonin satamassa


Yksi Yhdysvaltain historian vaiheita kuvaavista ikonisimmista kuvista on Currier & Ivesin painokuva vuodelta 1846. Tänään 1813 syntynyt Nathaniel Currier teki litografian ja se levisi erilaisina käsin väritettyinä versioina laajasti ympäri Yhdysvaltojen.

Vuonna 1846 Yhdysvallat juhli itsenäisyysjulistuksen 70-vuotisjuhlaa. Amerikan siirtokunnat olivat vaatineet verotuksen vastineeksi edustusta emämaan Iso-Britannian parlamentissa. Siihen ei laajentuvan imperiumin keskuksessa suostuttu. Jos amerikkalaisille siirtokunnille olisi annettu parlamenttipaikkoja, niitä olisi pitänyt antaa myös monille muille siirtomaa-alueille.

Teekauppa oli tarkasti säänneltyä Isossa-Britanniassa. Tullit ja viralliset myyntiketjut nostivat hintaa huomattavasti. Siirtokunnissa nautittiinkin paljon salakuljetettua, hinnaltaan edullisempaa teetä.

Kun syksyllä 1773 kuultiin seitsemän virallisessa teelastissa olevan laivan tulossa, Bostonissa suunniteltiin kaupunkiin saapuvien lastien poliittista hyödyntämistä. Vapauden pojat, Sons of Liberty -nimen ottanut whig-puolueeseen kuulunut ryhmä päätti toimia.

Currierin kuvassa huomio kiinnittyy laivan kannella oleviin intiaaneihin. Varsinaiseen teen tuhoamiseen osallistuneet protestoijat naamioituivat intiaaneiksi. Aikaisemmissa tapahtumasta tehdyissä kuvissa lastin heittäjät on kuvattu selkeästi naamioituneina valkonaamoina.

Intiaaniksi pukeutuminen oli keino päästä rikossyytteistä ja vahingonkorvauksista. Viranomaiset saattoivat helpommin jättää asian tutkimatta ja avoimeksi, koska tekijät olivat alkuperäiskansaa. Kukapa kunnon ihminen heitä toisistaan erottaisi.

Currier piirsi kuvaansa "aitoja" intiaaneja. Alkuperäiskansojen arvostus oli alkanut nousta, tai 70-vuotisjuhlinnassa ei enää haluttu toistaa aikaisempia näennäisnaamioinnin teemoja. Se alkoi tuntua jo halpamaiselta. Siksi tämä painokuva saikin hyvän vastaanoton. Se oli sopiva itsenäisyystaistelun alun ikoniksi.

Nykyisin käytetty nimi Boston Tea Party on vielä myöhemmältä ajalta. Siihen voisi ehkä myöhemmin palata.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset