tiistai 5. tammikuuta 2010

G-pistettä ei ole?


BBC raportoi eilen King's Collegen tutkimuksesta, jonka mukaan naisten sukuelimissä sijaitsevaa, löytäjänsä saksalaisen gynekologi Ernst Gräfenbergin mukaan nimettyä mielihyvää tuottavaa pistettä ei olisikaan olemassa. Uutinen typistettynä on levinnyt suomalaisiinkin verkkolehtiin (mm. Aamulehti 4.1.2010 22:10).

G-piste on ollut iät ajat, keksimisestään lähtien hyvin kiistelty. Sen olemassaoloon uskomattomia, arvovaltaisia henkilöitä on ollut aina.

Ihmisen anatomian tutkijoiden luulisi olevan innostuneita suurta kiinnostusta herättävistä aiheista. Niin ei kuitenkaan ole. King´s Collegen tutkijatkin ovat pääasiassa taustaltaan psykologeja, seksologeja.

King's Collegen seksologit haastattelivat 1800 naista, joista kaikki olivat kaksospareja (osa identtisiä, osa ei). Kaksosnaisilta siis kysyttiin, kokevatko he g-pisteen vaikutuksia. 56 sadasta sanoi, että tuntevat.

Tutkimuksen keskiössä olivat identtiset kaksoset. Jos toisella on kokemus g-pisteestä, niin silloin toisellakin pitäisi olla. Vastaukset menivät enimmäkseen ristiin ja siitä tutkijat päättelivät ettei fyysistä g-pistettä ole.

En ole ihan varma, onko ihmisen anatomian tutkimiseen oikea keino haastattelu, oli sitten kyseessä strukturoitu tai avoin kysely.

Tai olen. Anatomia on luonnontiede, juuri niitä kovia tieteitä, joissa tehdään kontrolloituja havaintoja. Tutkitaan, dokumentoidaan ja julkistetaan lopputulema. Tutkimuskohteelta ei kysellä mitään, paitsi elävän ihmisen kyseessäollen lupa tutkimuksen tekemiseen.

Joitakin vuosia sitten italialainen tohtori Emmanuele Jannini kuvasi ultraäänellä kaksikymmentä naista, ja helmikuussa 2008 sai suurta julkisuutta kertomalla todistaneensa g-pisteen olemassaolon. Gräfenbergin kertomassa paikassa yhdeksällä vaginaorgasmiin pystyvällä tutkimuskohteella oli kudoksen paksuuntuma. G-piste.

Janninin yksityisestä mielenkiinnosta tekemät tutkimukset eivät herättämistään jatkokysymyksistä huolimatta ole saaneet jatkoa. Tabujen alueella liikutaan.

Sen sijaan seksin kokemiseen liittyvät sosiologiset ja sosiaalipsykolgiset tutkimukset ovat jatkuneet laajoina. Kuten King's Collegen tulosjulkistus osoittaa.

Ei sekään yhtään väheksyttävää tutkimusta ole. Ihmisten elämänlaatua varmasti paljon enemmän parantaa kuin varmat luonnontieteelliset faktat.

Ymmärrän hyvin G-pisteen olemassaolon kieltäjiä. Jos asia tulisi toiseen suuntaan todistetuksi, kaupallistunut mielialakirurgia ottaisi varmaankin hyvin pian ohjelmaansa g-pisteen siirto-, muutos- ja suurennusleikkaukset. Monet joutuisivat samaan piinaan kuin rintojen koon miettijät.

Identtisten kaksosten erilaiset vastaukset osoittavat, että identtisissä ruumiissa olevat kokevat seksuaalisuutensa eri tavoin. Siten yksilön kannalta tärkeimmäksi tutkimustulokseksi nostaisin tästä, että ruumiillisilla, ulkonäköön liittyvillä seikoilla ei ole merkitystä seksuaalisen kokemisen kannalta.


* The G-spot 'doesn't appear to exist', say researchers. BBC 4.10.2010
* Science: There is no g-spot, so stop looking for it! scienceblogs.com 3.1.2010
* Scientists declare no eivdence to show sexual pleasure zone of some women, the G-spot, doesn't exist. Daily Telegraph 3.1.2010
* Tutkimus: G-pistettä ei ole olemassakaan. Aamulehti 4.1.2010
* Naisten fyysiset ja henkiset seksireaktiot eivät synkkaa. Tiede.fi 4.1.2010

3 kommenttia:

jovain kirjoitti...

Erinomainen ja selväjärkinen lastu hankalansorttisesta aiheesta, amicus!

Reijo Valta kirjoitti...

pokkaan ja kiitän, ystävä.

Reijo Valta kirjoitti...

Kirjoituksessa mainitsemani g-pisteleikkaukset ovat jo arkea, vaikka koko pisteen olemassa oloa ei ole todistettu.

Yle Teeman ohjelmassa kerrotaan kollageenia oletetun g-pisteen paikalle mielihyvän saamiseksi laitettavan.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset