tiistai 19. tammikuuta 2010
Toverit Peppone ja Craxi
Tänään kymmenen vuotta sitten siirtyi ajasta ikuisuuteen Italian tasavallan pitkäaikainen pääministeri Bettino Craxi. Kuten tiedämme, kaikki on suhteellista ja pitkäaikainen Italian pääministeri oli vallassa vuosina 1983-1987.
Italian tasavallan aika alkoi 1946. Keskimääräinen pääministeriys on maassa kestänyt noin puolitoista vuotta, ikäpresidentti yhtenäisenä jaksona virkaa hoitaneena taitaa edelleen olla ensimmäinen pääministeri Alcide De Gasperi (1946-1953). Useimmin pääministeriksi on valittu Amintore Fanfani, ensimmäisen kerran jo 1954 ja viimeisen kerran Craxin jälkeen 1987. Fanfanin kaudet olivat lyhyitä, useimmat alle vuoden, pisin 1960-1963.
Silvio Berlusconin toinen kausi 2001-2006 oli italialaisittain erittäin pitkä.
Alkuvuodesta on keskusteltu mitä pitäisi tehdä entisille pääministereille. Että mikä tehtävä Vanhaselle keksittäisi kesälomien jälkeen.
Taisi joku iltapäivälehdessä esitellä Petäjäveden kirkon pienoismallia. Siis Berlusconin mahdollista Suomen vierailua varten.
Bettino Craxin kaltainen kohtalo saattaisi olla mahdollinen. Crax kuoli maanpaossa Tunisiassa. Kotimaahan hänellä ei ollut paluuta, koska puoluejohtajuuden aikaiset vaalirahajärjestelyt tuottivat hänelle poissaolevana tuomitun 25 vuoden vankeuden.
Toveri Craxi on jäänyt pääministerivuosilta mieleen hahmona, joka uskalsi tehdä julkisesti sen, minkä Giovanni Guareschin romaanihenkilö toveri Peppone teki salaa yön pimeydessä.
Päivisin toveri Peppone oli mitä puhdasoppisin kommunisti eikä nähnyt Isä Camillon kirkossa muuta kuin taantumuksellisen poliittisen vastustajan.
Mutta kaikessa hiljaisuudessa, kannattajiensa tietämättä Peppone ja Camillo tekivät kylälleen paljon hyvää. Tuli Pepponen lapsetkin kastettua, tapakristillisesti.
Tosin esikoispojasta tuli Libero Camillo Lenin, ei isän ehdottama Lenin Libero Antonio.
Craxi lievensi puolueen linjaa kovasti. Tunnuksina olleet sirpin ja vasaran hän vaihdatti ruusuun. Julkisestikin konservatiivin kanssa saattoi yhteistyötä tehdä. Melkein kuin glasnostin hengessä.
La mia libertà equivale alla mia vita. Vapauteni on elämäni, on kaiverrettu Craxin hautakiveen.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Viimeisimmät kirjoitukset
Powered By Blogger Widgets
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti