maanantai 12. marraskuuta 2012

Tuhatkaunon häkäkaasumoottori


Professori Tuhatkauno tulee mukaan Tintin seikkailuihin Rakham Punaisen aarteessa. Tintti ja kapteeni Haddock ovat lähdössä etsimään merirosvon aikoinaan kätkemää aarretta, ja kun tieto aarrejahdista pääsee lehtiin, niin kaverukset saavat jos jonkinlaisia ehdotuksia. Yksi Tintin ja Haddockin puheille pyrkivistä on professori Teophilus Tuhatkauno.

Puolikuuro professori on sinnikäs. Tintti ja kapteeni ovat suorastaan pakotetut vierailemaan Tuhatkaunon työhuoneella. Poliisit Dupond ja Dupont seuraavat mukana varmuuden vuoksi. Sukellusvene, jota aarteenetsijät tulevat katsomaan hajoaa kättelyssä. Keksijä-professori vaikuttaa vielä vähemmän luotettavalta kumppanilta.

Sitä ennen Tintti ja Haddock saavat tutustua muutamiin muihin Tuhatkaunon keksintöihin. Ensimmäisenä työhuoneessa on esillä laitteisto, joka on Otavan suomennoksen mukaan häkäkaasumoottori. Siihen ei suurempaa huomiota kiinnitetä, Haddock joutuu kommelluksiin vaatteidenharjauskoneen kanssa ja poliisit nostettavan vuoteen kanssa.

WSOY:n Merirosvon aarteessa ensin nähty iso laitteisto on suomennettu alkutekstin mukaisesti kivennäisvesien valmistuskoneeksi. Syy eroon kirjan eri laitosten välillä jää arvailujen varaan. Taustalla saattaa olla viina ja lasten suojelu. Ajatus kuvassa olevasta tislauslaitteistosta piti johtaa muualle?

Tuhatkaunolla ei ole ongelmallista suhdetta alkoholiin. Haddock saa sarjakuvassa sen roolin kokonaan. Tuhatkauno myöhemmin pyrkii ratkaisemaan ihmiskunnan viinaongelman, mutta toteutukseen liittyi monia eettisiä ongelmia. Niistä tarkemmin aikaisemmassa kirjoituksessa Stopalkoholin vaarat.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset