tiistai 6. marraskuuta 2012

Yhdysvaltain presidentin valinta 6. marraskuuta

Oulun Valtatie 30.7.2012.

Tänään valtameren takana Yhdysvalloissa valitaan presidenttiä. Jos muulta maailmalta kysyttäisiin, niin valinta olisi selvä. Barack Obama jatkaisi. Mikko Majander kertoi Kalevi Sorsa -säätiön blogissa (Tuhat merkkiä politiikasta) Helsingin kirjamessuilla käydystä leikkimielisestä äänestyksestä. Siinä panelistit olivat äänin 4-1 valinneet Obaman. Olennaista on kuitenkin, että ainoa Mitt Romneylle tuen antanut saa oikeasti äänestää.

Yhdysvalloissa kunnioitetaan suuresti perustajaisien säätämää. Vaikka suurin osa perustuslain lisäyksistä ja niiden kumoamisista koskee presidentin ja varapresidentin asemaa, valintaa ja vaalikelpoisuutta, niin silti paljon on jätetty osavaltioiden itsensä päätettäväksi. Lopullisen valinnan tekevät eri tavoin valitut valitsijamiehet. Useimmista osavaltioista kaikki valitsijamiehet nimitetään voittajan kannattajista.

Siksi onkin mahdollista, kuten viimeksi kävi George W. Bushin ja Al Goren välillä, että enemmän ääniä saanut ei välttämättä voitakaan. Aikaisemmin näin kävi Grover Clevelandille 6. marraskuuta 1888, enemmän valitsijamiehiä saanut Benjamin Harrison lopulta voitti. Clevelandille historia on lohdutukseksi antanut kaksi presidenttititteliä, koska hän palasi Harrisonin kauden jälkeen virkaan. Hän oli Yhdysvaltain 22. ja 24. presidentti.

Kuudes marraskuuta valittuja presidenttejä ovat Abraham Lincoln (1860), William McKinley (1900), Herbert Hoover (1928), Dwight D. Eisenhover (1956) ja Bill Clinton (1996). Näistä neljä ensin mainittua ovat republikaanisen puolueen ehdokkaita.

Edellisen perusteella täysin epätieteellisesti voisi ajatella, että etu vaalipäivän perusteella olisi Mitt Romneyn puolella. Mutta yhtä epätieteellisesti voisi ajatella, että Bill Clinton valinta 1996 kumosi republikaanien edun ja Clintonin kampanja-avulla päivän etu olisi Obaman puolella.

Viime vaaleissa Obamamania sai äänestysprosentin nousemaan Yhdysvaltoja ajatellen todella korkeaksi, 61,6 prosenttiin. Nyt se varmaankin laskee. Liekö se kummanko etu, siitä olemme huomenna viisaampia.




Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset