keskiviikko 7. marraskuuta 2012

We are the Borg



Eilen Kutosella esitetty Star Trek: The Next Generation -jakso Borgien armoilla (Q Who?, TNG 142) esitteli uuden ajan Star Trekin pelottavimman vihollisen, Borgit (vai pitäisikö sanoa Borgin?). Salaperäinen Q esittelee USS Enterprisen väelle kansakunnan, jolla on kollektiivinen tajunta. Q:n tarkoituksena on muistuttaa, ettei löytöretkeily avaruudessa ole pelkästään "uusien, outojen maailmojen tutkimista", vaan vihoviimeisillä käymättömillä korpimailla vastaan saattaa tulla ylivoimainen vihollinen.

Ensikontaktissa Borgit kertovat olevansa ylivoimaisia. Siksi Enterprsen pitäisi antautua. "Vastarinta on turhaa" (Resistance is futile), kertoo Borg. Ja siltä tosiaan vaikuttaa.

Vaikka Borgit ovat "tavallisia" humanoideja, heidät lisälaitteiden avulla kytketty yhdeksi yhteiseksi kollektiiviseksi tajunnaksi. Se on jotakin odottamatonta, ennakoimatonta. Enterprisen tietokoneet eivät tunnista Borgien kuutiosta (avaruusaluksesta) yhtään elävää olentoa. Säädöt on asetettu etsimään yksittäisiä tajuntoja, ei yhtä yhteistä.

Vieraillessaan Borgien kuutiossa komentaja Riker yrittää etsiä aluksen päätietokonetta. Ajatus oli väärä, keskustietokonetta ei ole. Borg on verkosto, joka pystyy rakentumaan uudelleen .

Borgien taustalla olevasta populaarikulttuurisesta asetelmasta tulee mieleen esimerkiksi Jarkko Martikaisen novelli Merkityt (kokoelmassa Pitkät piikit, Like 2006). Martikainen luettelee ensin sivun verran yksityiskohtaisia tuntomerkkejä joita poliisi oli saanut kadonneista 13-vuotiaista tytöistä. Poliisin oli silti lopetettava etsinnät turhina: "Tuntomerkkejä vastaavia, aivan samannäköisiä tyttöjä on  Suomessa varovaisen arvion mukaan ainakin puoli miljoonaa."

Yksilöllisyys on kummallista. Pyrkiessään erottautumaan sopeutuukin massaan entistä enemmän.

Star Trekin humaanille maailmalle Borg antoi väriä ja haastetta. Myöhemmin kapteeni Picard tuli hetkeksi liitetyksi osaksi heidän maailmaansa. Kapteeni Janeway puolestaan pelastaa kollektiivista irrotetun Seven of Ninen omaan miehistöönsä individualismia oppimaan. Mutta nämä The Next Generationia seuraavissa elokuvissa ja sarjoissa.


Seven of Nine

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset