torstai 22. marraskuuta 2012

Espanjan Juan Carlos ja Bretzelburgin Ladislas


Jotkut populaarikulttuurin tuotteet muodostuvat klassikoiksi, ja niiden syntyyn vaikuttaneet oikean elämän tapahtumat ja ihmiset jäävät pikku hiljaa unohdetaan. Aikalaiset ovat oivaltaneet nuo enemmän tai vähemmän hienoviritteiset yhteydet todellisuuden ja fiktion välillä. Mutta seuraavat lukija ja kokija polvet eivät yhteyksiä välttämättä ole yhtä selkeästi hoksanneet, tai merkitykset ovat jääneet omien henkilökohtaisten lukukokemusten tuottamien merkitysten hautaamiksi.

Tänään 1975 Espanja vapautui 1930-luvulla alkaneesta Francon sotilasdiktatuurista. Espanjasta tuli jälleen monarkia kun 1931 syrjäytetyn Alfonso XIII:n pojanpoika Juan Carlos nousi valtaistuimelle. Vuonna 1938 syntyneen Juan Carlosin kouliminen kuninkaaksi alkoi kymmenvuotiaana. Francon vaatimuksesta poika muutti perheensä luota Roomasta Espanjaan, ja diktaattori kasvatti tulevaa kuningasta tiukassa tarkkailussa. Kansa piti Juan Carlosia Francon kasvattilapsena.

Francon kannattajille Juan Carlosin parlamentarismia (ja kansan tahtoa) kunnioittava linja oli yllätys. Ensimmäiset vapaat vaalit järjestettiin 1977. Parlamenttiuudistus synnytti helmikuussa 1981 sotilasvallankaappausyritykseen. Nykymonarkille harvinaisen voimakassanaisesti kuningas puolusti laillisilla ja demokraattisilla vaaleilla valitun hallituksen päätösten kunnioittamista.

1960-luvun taitteessa Juan Carlos nousi parikymppisenä tulevana vallanperijänä oli luonnollisesti paljon esillä ajan lehdistössä. Avioliitto Kreikan kuningashuoneen prinsessa Sofian kanssa 1962 oli suuri mediatapahtuma. Tosin sotilasdiktatuurien alaisten kuninkaallisten häät olivat kovin valjut verrattuna vaikkapa Monacon ruhtinashuoneeseen ja Rainierin ja Grace Kellyn häihin 1956.

Pikon ja Fantasion seikkailuja tehnyt André Franquin tarttui ajankohtaiseen aiheeseen ja Bretzelburgin radioamatöörissa (myös SOS Bretzelburg kutsuu) sankareiden avun saavat Bretzelburgin kuningas Ladislas ja Maquepastan ruhtinatar. Jo aikoinaan tunnettu tosiasia oli, että Juan Carlos oli radioamatööri.

Franquin sarjakuvissaan monesti kärjisti juonikuvioita äärimmilleen. Niin myös Bretzelburgin radioamatöörissa. Ladislas oli kenraaliensa vanki. Laajemmassa kuvassa asevarustelusta hyötyivät ainoastaan asekauppiaat.

Kuninkaallisten aseman tulevassa maailmassa Franquin oivalsi hyvin. Valloituksia on tehtävä toisin kuin menneessä.




* Katso myös: Bretzelburgin radioamatööri.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset