torstai 25. joulukuuta 2008

Ankeampaa joulua


Vuosi sitten Savitaipaleen haja-asutusalueella taajaman kupeessa Kankaanreunantiellä tapahtui jouluinen varkaus: aatonaaton iltana asukas vei takaterassilleen kahdeksan kiloisen kinkun jäähtymään. Hakiessaan kinkkua takaisin sisälle, asukas saikin havaita, että puolet kinkusta oli viety.

Joulu vuosi sitten herkisti raavaan varkaankin mielen. Jonakin toisena vuodenaikana hän olisi vienyt jäähtymässä olevat eväät kokonaan. Mutta nyt hän tyytyi puoleen.

Tämän joulun aatonaattona Suomen joulurauhakaupungissa Turussa vorot veivät suurehkon jouluaterian viimeistä murenta myöten, juomat mukaan lukien. Suomen tietotoimisto kertoi aatonaaton tapahtumista Turussa seuraavasti:

Runosmäen kaupunginosassa asuva pariskunta oli valmistanut jouluruokia noin 30 hengelle ja laittanut ne asuntonsa avonaiselle parvekkeelle kylmään. Emännän mennessä aamulla katsomaan ruokia ne olivat kuitenkin kadonneet viimeistä murua myöten.

Perinteisten jouluherkkujen lisäksi varkaille kelpasivat myös jouluoluet.


Tapahtuma kertoo ehkä aikojen ankeutumisesta, mutta erityisesti määräaikojen hankaluudesta moraalin määrittäjinä. Molemmat jouluvarkaudet tapahtuivat ennen kuin joulurauha oli tullut julistetuksi.

Ne tapahtuivat kaikesta huolimatta aikana, jolloin kovennetut lait vielä olleet voimassa.

Ankaran moraalisen tuomionhan tällaiset teot saavat, oli sitten kyse jouluruoista tai jostakin muusta päivää ennen asian kieltävän lain voimaan tulemista tehdystä teosta.

Aikaraja on ratkaiseva. Muutoin oltaisi harmailla vyöhykkeillä kaiken aikaa.


(Kuva Turun pressikuvapankista)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset