torstai 11. joulukuuta 2008

Tuiran paloasemaAlppilassa, sen nyppylän kupeessa jonka innoittamana olen olettanut kaupunginosan saaneen nimensä sijaitsee Tuiran paloasema. Monesti olen rakennusta ihmetellyt, että onpa erikoinen navetta täällä joskus ollut. Vaikka silmä on nähnyt ikkunaluukut, leveät räystäät, rinteeseen sijoittamistavan ja päätykolmiot, niin aivo ei ole ymmärtänyt. Kyllä. Se on ihka aito alppimaja. Vieläpä tirolilainen.

Jatkosodan aikana Ouluun oli sijoitettu kenraaliluutnantti Eduard Dietlin johtamat 3. vuoristodivisioonan alppijääkärit. Vuonna 1942 he rakensivat tirolaistyylisen alppimajan upseerikerhoksi. Rakensivat he paljon muutakin, upseerikerhon ympäristöön kaikkiaan noin kolmesataa erilaista tilaa omia toimintojansa varten.

Oululaiset kutsuivat seutua tuolloin Pikku Berliiniksi.

Sittemmin kaikki muut rakennukset, hyvin rivakkaan tahtiin 1940- ja 1950-luvuilla, purettiin upseerikerhoa lukuunottamatta. Paloasema hulppeaan alppimajaan sijoitettiin jo varhain sodan jälkeen ja julkisessa käytössä olevana se vältti alasraaston.

Pari vuotta sitten kaupungin pelastustoimen palkkaamat konsultit ehdottivat Tuiran paloaseman lakkauttamista. Suunnitelma sai kannatustakin ja lakkautuspäätös oli menossa jo valtuustoon kunnes havaittiin kaupungin halki virtaava joki.

Tuiran paloasema on ainoa laatuaan joen pohjoispuolella. Isommassa hätä- tai kriisitilanteessa on hyvin oletettavaa, että joen ylittävät sillat tukkeutuvat tai ainakin ruuhkautuvat. Tuolloin ei eteläpuolisilta asemilta hälytysajoja pohjoispuolelle tehdä.

Niinpä Tuiran asema sai armon ja palvelee edelleen Tirolintie 7:ssä. Vakaa käyttötarkoitus suojaa myös nykyisin suojeltua alppiupseerien majaakin.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset