maanantai 22. joulukuuta 2008

Blacksad: Valkoinen valtakunta


Edesmennyt Jysäys -lehti viimeisessä numerossa esitteli suomalaisille Blacksadin, yksityisetsiväkissan varjoisilta kujilta. Syksyllä 2006 ilmestyi ensimmäinen ja aivan hiljan on ilmestynyt jo kolmas albumi, mutta palataan tänään vielä vuoden takaiseen Valkoiseen valtakuntaan (Arktinen banaani 2007).

Monen toiveissa on valkoinen joulu. Vaikka Valkoisen valtakunnan kansikuvassa sataakin lunta, niin otsikon valkoisuus ei synny sääilmiöstä. Tässä synkässä tulevaisuudenkuvassa, dystopiassa on kyse ihon, tai siis turkin valkoisuudesta. Vain valkoturkkiset ovat soveliaita vallankahvaan, ainakin esitellyllä asuinalueella.

Blacksad on Juan Díaz Canalesin käsikirjoittama ja Juanjo Guarnidon kuvittama yksityisetsivä. Monien kolleegoidensa tapaan hän selvittelee tilauksesta mitä erilaisimpia tapauksia, tällä kertaa kadonneen tytön arvoitusta. Lapsen perään ei kyselekään äiti, vaan opettaja. Tummaturkkinen äiti antaisi asian olla, pahemman pelossa.

Mustavalkoinen Blacksad ei kuulu "parempaan väkeen". Poliiseille ei riitä valkoinen leuka valkoisuudeksi. Oikea valkoinen on pohjoisten napa-alueiden valkoturkkinen: jääkarhu, kärppä, napakettu. Raitoja saa olla, jos on rikas valkoturkkinen amurintiikeri.

Jäin pohtimaan miten seepra luokiteltaisi tässä kuvitteellisessa rotusyrjivässä yhteiskunnassa. Vastaus jää avoimeksi: loppukohtauksessa on mukana seepralapsi, mutta tekijät jättävät vastauksen lukijan päätettäväksi.

Valkoisen valtakunnan tarina on perusteiltaan tuttu. Rotuhygieniaa tarkasti vaaliville hedelmöityshetken geeniarpajaisissa voi ihon/turkinväriksi valikoitua jotain toivomatonta ja sen peittely johtaa epätoivoisiin ratkaisuihin, oman identiteetin salaamiseen ja kostonkierteeseen. Lapsissa, tulevissa sukupolvissa nähdään toivo parempaan:

älkää luovuttako, miss Grey. Juuri te voitte kasvattaa lapsemme irti vihasta ja kaunasta.


Aiheeseen on löydetty tuoreita näkökulmia valkoturkkisuuden kautta. Johtajajääkarhu pudotetaan asemastaan köyteen roikkumaan nyky-yhteiskunnasta tutuin epäilykeinoin. Seepran väri? Seepran ominaisuus on olla raidallinen, molemmat värit kuuluvat sen turkkiin yhtä olennaisina.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset