perjantai 19. joulukuuta 2008

Merikoski-muistomerkkiKuusikymmentä vuotta sitten valmistuneen Merikosken voimalaitoksen kunniaksi paljastettiin muutama päivä sitten sen viereisessä Tervaporvarinpuistossa kuvanveistäjä Sanna Koiviston tekemä kolmiosainen muistomerkki.

Koiviston mukaan kolme osaa kuvaavat mennyttä, olevaa ja tulevaa. Menneessä muistellaan kahlitsematonta koskea, olevassa voimalaitosta ja sen rakentajia. Tuleva on jätetty avoimeksi, mikä on ollut mielikuvitukseton ratkaisu.

Sanna Koivisto tunnetaan kaupungintalon takapihalla olevasta Ajan kulku -teoksesta (2005). Se on oululaisten yritysten kotikaupungilleen lahjoittama, eri aikakausien ihmisiä yhteisön 400-vuotisen taipaleen ajalta pienin pronssihahmoin kuvaava kokonaisuus.

Ajan kulussa tulevaisuus on pieni poika. Merikoski -muistomerkkiin olisi voinut hahmotella jonkin vastaavan pronssireliefin menneen kuohujen, lohen, tervatynnyrin ja tukkisuman vastapainoksi.

Positiiviset tulevaisuuden kuvat juuri nyt ovat vähissä. Nuoret ja lapsetkin on demonisoitu julkisuudessa sitten vuoden 2005. On ollut koulusurmia; viime viikkojen uutisten mukaan nuoret ja lapset ovat järjestään rikollisia nettiladatessaan, koulukiusatessaan ja toisiaan pahoinpidellen. Tupakkaakin polttavat, joka pitäisi komitean mukaan ehdottomasti kriminalisoida. Saataisi nuorisorikollisiksi kaikki, nekin nurkilla notkuvat jotka kotona eivät laittomasti netistä lataile musiikkia.

Vaikea on siis tälle vuodelle positiivista, yleisinhimillistä tulevaisuuden kuvaa hahmottaa. Mutta olisi voinut silti yrittää, ehkä edes jotain EU:n tuella rakennetun kalaportaan tuomista kalansaaliista... Ajan kulussa tulevaisuuspoika on ollut suosituin hahmo, taisi Martiksi tulla syksyllä ristityksi ja sai villanutunkin.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kappas, Oulussa on lunta. Pääsen kotimaisemiin täältä Helsingistä vasta uutena vuotena käväisemään.
Muistomerkit näyttivät yläkuvissa hienoilta mutta alemmassa kuvassa paljastui koko ja se oli hiukka liian pieni. Voi voi kun teos olisi ollut leveä ja kookas, merikoski ja pato olivat muutoin niin legendaarisesti kuvatut.

Reijo Valta kirjoitti...

Onhan täällä lunta, tosin nyt keli on sellainen, että mustan joulun mahdollisuus ei ole pois suljettu.

Loskaa ja vesikeliä.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset