lauantai 22. elokuuta 2009

Nessin hirviö ajetaan mereen


Vanhojen pyhimyselämäkertojen mukaan tänään 565 Nessin hirviö ajettiin mereen. Ajajana oli piktejä käännyttämään tullut irlantilainen munkki Kolumba, joka sittemmin pyhimykseksi korotettiin. Tarina on varhaisin kirjallinen lähde Loch Nessin hirviöstä.

Pyhän Kolumban oli kerran piktien asuinseuduilla ollessaan ylitettävä Ness-joki. Töyräälle tultuaan hän näki paikallisten kantavan ruumista. Soturimunkki tiedusteli, miten henki mieheltä on lähtenyt ja paikalliset kertoivat vesihirviön hyökänneen uimarin kimppuun. Toverit olivat yrittäneet veneellä apuun, mutta muuta ei ollut enää tehtävissä kuin nostaa vainaja vedestä.

Kolumban veri kiehahti. Hän käski yhden miehistään uida vastarannalle ja tuoda siellä olevan kalastusveneen. Uskollinen palvelija teki niinkuin isäntä käski. Hän riisui kaikki vaatteensa tunikaa lukuunottamatta ja lähti matkaan.

Vesihirviö, jonka nälkä ei ollut tullut tyydytetyksi, majaili edelleen pohjavirrassa. Nähtyään miehen uimassa, se syöksähti kohti pintaa. Hirviö päästi kamalan karjaisun ja lähti suu ammollaan uimarin perään.

Kolumba, joka oli rannalta seurannut tilanteen kehittymistä, nosti kätensä, avasi suunsa ja käski Jumalan nimissä. -- Älä mene lähemmäksi, äläkä koske miestä. Mene vauhdilla pois.

Hirviö kauhistui kuulemaansa ja säntäsi pois, vaikka uimari oli ollut melkein huulilla. Uimari haki veneen vastarannalta ja toi sen herralleen, jossa olevaa Jumalan henkeä runsain sanoin kiitti.

Tapahtumaa olivat piktit henkeään pidätellen seuranneet. He havaitsivat Jumalan voiman väkeväksi ja kääntyivät uuteen uskoon.


Tarina on osa (luku 28) Pyhän Kolumban elämää, jonka Adomnán kirjoitti 800-luvulla. Hirviöt Nessin joelta ja järveltä katosivat vuosisadoiksi, samoin kuin piktien kulttuuri.

Hirviökultti palasi vuonna 1933, kun gynekologi Robert Kenneth Wilson sattui kameroineen Loch Nessin rannoille ja Daily Mail julkaisi näppäyksen.

Piktien kulttuuri sen sijaan ei palanne. Kovin niukat on tiedot noista keskiajalla kadonneista kirjoitustaidottomista.


(kuvassa Kolumba pari vuotta aiemmin Irlannissa matkalle lähdössä)

* Alkuteksti latinaksi: Vita Columbae -- De cujusdam aquatilis bestiae virtute orationis beati viri repulsione
* Englanniksi: The Life of Columba, written by Adamnan -- How an aquatic monster was driven off by virtue of the blessed man's prayer

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset