torstai 27. elokuuta 2009

Valvontakomission autokuski


– Silloin minä vasta aloinkin vihaamaan ryssiä. Oulussa valvontakomission autokuskina ollessa.

Joka jätkä oli vähintään kenraali ja sellaisia kauluslaattoja ja prenikoiden määrää en ennen enkä jälkeen ole nähnyt.

Tervahovissa ne majaili. Ottivat kaupungin hienoimman paikan itelleen. Siinä edessä autossa istuin josko ryssä johonkin halusi lähteä.

Hitto kun minä vihaan ryssiä!

Oli Oulussa hauskaakin. Salaa pidettiin tansseja. Laittomiahan ne oli, mutta silti tanssittiin.

Autokuski sai hyvin tanssitettavia.

Valvontakomission autokuskilla oli auto, jonka tankissa oli oikeaa bensaa. Oli siinä häkäpönttökin, jos polttoaine sattuisi jollakin korpitaipaleella ylimaissa loppumaan. Mutta oikeaa bensaa oli ja sai ilman kuponkeja.

Perkele kun niitä ryssiä hyysättiin.

Mutta bensalla auto lähti, kun tallaa paino.

Piti ottaa oma asema kaupungin autokuskien joukossa, nuori kun oli. Menin Kauppureinkadun, vain mikä se oli, joka tapauksessa rinteessä olevalle taksiasemalle autoineni soittamaan suuta. Että lähtekääpä kilpasille!

Siinäpä sitten ylämäkeen taksipolo häällä yritti lähteä.

Jäi kuin tikku paskaan, kun valvontakomission autokuski bensalla lasetti.(kesänaapurina meillä on vanhempi mies, joka mielellään kävi "nuoria" jututtamassa. Varsinkin kun tiesi meidät Oulussa asuviksi. Pääsi muistelemaan omia Oulun vuosiaan. Hänen juttujensa perusteella tämä muistuma)

(Kuvassa Tapio Wirkkalan veistämä Juvan sankarihautausmaan kaariportin vartiosotilas)

2 kommenttia:

peteer kirjoitti...

Ne otti kait omat bensat mukaan kun tuli...?

Mielenkiintoinen, myöhemmin joillekin kovaa skitsoilua aiheuttanut asia tuo "r-viha". Olisiko käynyt niin, ettei kukaan täällä ole säästynyt siltä. Oli miten oli, tämä naapurisuhteemme on universumin mittakaavassa hyvin hyvin erityinen moniselitteisyydessään. Kirjoittakoon joku tutkielman aiheesta, ken uskaltaa.

Missäs se Tervahovi muuten oli? Oliko se se entinen vai nykyinen kaupungintalo, vai sijaitsiko se jossain siellä teitin asuntomessualueen lähettyvillä.

Vai misä se oli.

Reijo Valta kirjoitti...

Hotelli-ravintola Tervahovi oli Valkealinnan talossa, 3.-7. kerrokset, ihan keskustassa, Letkunpuiston reunalla. "Kaupungin uusimman ja komeimman talon ryssät omi", 1941 se valmistunut, alakerrassa oleva Sarkka aloitti toimintansa valmistumisvuonna.

Tavan asemilla ymmärtääkseni valvontakomission autot kävivät tankkaamassa. Eikä tarvinnut valvontakomission autokuskin miettiä kuponkeja tai tankkausmääriä. Rempseästi saattoivat hujauttaa "Tankki täyteen!"

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset