tiistai 10. marraskuuta 2009
CMVIII Kapitalismin epäonnistumisesta
1. Uutiset ovat laajasti kertoneet BBC:n teettämästä maailmanlaajuisesta mielipidetiedustelusta, jonka mukaan vain joka kymmenes maailman asukas on tyytyväinen vapaaseen markkinatalouteen ("free market capitalism"). Suomessa uutisotsikoihin on otettu englantilaisen termin jälkimmäinen osa, kapitalismi. Vakiintunutta käännöstä "vapaiden markkinoiden kapitalismille" ei ole, mutta BBC:n mallin mukaisesti vapaa markkinatalous, vapaat markkinat on tässä termissä tärkein osa. Kauppa ja kaupallinen kilvoittelu tapahtuu sääntelemättömillä markkinoilla, ilman ulkopuolista (valtioiden) rajoittamista. Siis vain yksi kymmenestä (11 %) on tyytyväinen vapaisiin markkinoihin.
2. Useammassakin blogissa on tartuttu aiheeseen suomalaisen uutisoinnin perusteella. Äksyimmät ovat ottaneet käyttöön änkyröimmän laitavasemmiston retoriikan: kapitalismi on epäonnistunut, koska sen ei ole koskaan sallittu toimia vapaasti, sääntelemättömästi. Aikanaan sosialismin romahtamista voivoteltiin samoin perustein. Karl Marxin mukaan sosialismiin voidaan päästä ainoastaan siinä tilanteessa, että kaikki maailman maat ovat ottaneet sen talousjärjestelmäkseen. Turha siis tulla ilkkumaan, että meidän aate on epäonnistunut, koska se ei ole ikinä saanut mahdollisuutta osoittaa olevansa toimiva.
3. Mikä Neuvostoliitto oli jos ei sosialismi? Se ja muut SEV-yhteisöön kuuluneet maat olivat Immanuel Wallersteinin mukaan valtiojohtoisia monopolikapitalismeja. Valtiolla oli monopoli harjoittaa toimintaa kaikilla talouselämän osa-alueilla. Jotkut kielellisestä pelauksesta kiinnostuneet saattavat muistuttaa, että vaikka valtion nimi oli Sosialististen neuvostotasavaltojen liitto (SNTL), niin se ilmoitti olevansa proletariaatin diktatuuri. Ainakin niin kauan, kunnes maailmanvallankumous on saatu toteutettua.
4. Monopolikapitalismi on BBC:n tarkoittaman vapaiden markkinoiden kapitalismin vastakohta. Ranskalaisfilosofi Herbert Marcuse puhui lämpimästi kaksinapaisesta maailmasta. Ei hän "kultaisesta keskitiestä" välittänyt, kaksinapaisuus oli tasapainon säilyttämiseksi. Kumpikaan napa ei uskaltautuisi ylilyönteihin asemansa heikentymisen pelossa. Yksinapainen maailma olisi ihmisille suuri riski.
5. BBC:n Skotlannin haaratoimiston viime maaliskuussa haastatteleman professori Christopher Berryn mukaan Adam "kapitalismin isä" Smith ei pitäisi nykyistä taloustilannetta kapitalismin ongelmana. Berryn tulkinnan mukaan Smith pitäisi finanssikriisiä moraalisena kriisinä. Siksi laajasti maailmalla, myös Suomen hallituksessa, on luotettu brittien puolustavan nykyistä järjestelmää ja torjuvan muutamien G7-maiden esittämän kansainvälisen pörssiveron. Se toinen kapitalisteille huono uutinen BBC:ltä oli, että pääministeri Gordon Brown kannattaa kansainvälistä varainsiirtoveroa.
6. Markkinatalous, oli sitten monopoli-, seka- tai vapaa talous, tarvitsee tiedon siitä paljonko maailmassa on rahaa. Asioiden hinnat kun määrittyvät sen mukaan. Suljetussa taloudessa koko olemassa olevan omaisuuden hinta on kaikki liikkeessä oleva raha. Maapallon omaisuuksien hinta jää määrittämättä, koska tällä hetkellä ei tiedetä rahan määrää. Mitättömän pienikin varainsiirtovero antaisi markkinoille tämän oleellisen tiedon.
7. Kävin tänään lukemassa Jyrki Virolaisen blogia. Hän numeroi kappaleensa, kuten esimerkiksi filosofi Georg von Wright teksteissään teki. Niin numeroi aikanaan myös Adam Smith.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Viimeisimmät kirjoitukset
Powered By Blogger Widgets
2 kommenttia:
8. No sehän siitä mieleen heti ensimmäiseksi tulikin ja tätä minä juuri pelkäsinkin, kun jutun rakenteen näin.
9. Pahoittelen, että fantastinen realismi on vähemmälle jäänyt. Yritän saada synapsit luomaan innovatiivisempia yhteyksiä.
Lähetä kommentti