maanantai 16. marraskuuta 2009

"Parjattu valtiomahti"


Pettymykseksi sunnuntaina Helsingin Sanomain kulttuurisivuista oli melkein puolet omistettu Helsingin Sanomien haukkumisen turhuuteen. No, tulihan lehdelle tasavuosia täyteen. Kirjoituksessa hyvää oli Harri Saukkomaan havainto siitä, ettei lehdellä ole keinoja myöntää olleensa väärässä.

Sanomilla tulee olemaan vaikeuksia selittää itsensä ulos muun muassa ensimmäisestä pääkirjoituksestaan, "Matkustava asiakas ei ymmärrä Finnairin lentäjien lakon syytä". Lehti olisi voinut ottaa asiakseen selittää sen lukijoilleen, mutta ei. Ylen radiouutisten haastattelemat "matkustavat asiakkaat" sen sijaan ymmärsivät lakon. Kukapa työntekijä ilolla kouluttaisi itselleen pienipalkkaisen seuraajan. Ja jo ennen yhä ylemmäksi nousevaa eläkeikää.

Viime huhtikuun lopulla kirjoitin yhdysvaltalaisesta Las Vegas Sun -lehdestä, jonka toimittajat olivat saaneet "julkisen palvelun" Pulitzer-palkinnon.

Päivän mittaan on Hesaria moitittu, tilauksen lopettamista harkittu ja kehotettu vertaamaan sitä maakuntalehtiin. On Hesari sentään lehti Maaseudun tulevaisuuteen tai Keskisuomalaiseen verrattuna.

On muistutettu myös siitä, että maakuntalehtien yhteistyö on tiivistymässä. Ulkomaan sivut on jo pidempään Väli-Suomen lehdissä olleet käytännössä identtiset, samoin radio- ja tv-sivut osin. Nyt sama on tekeillä laajasti kulttuurisivuille.

Siksi haluankin uusintana tähän toistaa amerikanmallin ja sen soveltamisen Suomeen.

"Las Vegas Sun on vuodesta 2005 lähtien ilmestynyt kaupungin toisen, suuremman Las Vegas Review-Journalin liitteenä. Järjestelyä kutsutaan "joint operating agreementiksi", eli yhteistoimintasopimukseksi.

Yhdysvaltain tiukat kilpailulait (antitrust) estivät sanomalehtiä tekemästä samalla markkina-alueella minkäänlaista yhteistyötä. Kun kakkoslehdet alkoivat kuolla 1960-luvulla Yhdysvaltain pienemmistä ja keskisuurista kaupungeista, säädettiin 1970 laki, jonka salli lehtitalojen yhteistyön esimerkiksi jakelussa ja painatuksissa, mutta pitivät toimitukset tiukasti yhteistyön ulkopuolella.

Kovin vaikuttava laki ei enää ole, yhteistoimintasopimuksia on voimassa alle kolmekymmentä.

Eurooppalaisittain ymmärretyn julkisen palvelun tai yleisradiotoiminnan kanssa amerikan mallilla ei ole mitään tekemistä. Yhteistoiminnassa julkaistut lehdet ovat yleensä yksityisesti omistettuja, Las Vegas Sunkin perustajansa Hank Greenspunin jälkeläisten hallussa.

Idea oli säilyttää uutistoiminnan moniarvoisuus ja -äänisyys.

Lähinnä suomalaisessa lehdistössä Las Vegas Sunin kaltaiset lehdet vertautuvat vielä joissakin kaupungeissa ilmestyviin vasemmistopuolueiden lehtiin. Kuten oululaisiin sosialidemokraattiseen Pohjolan Työhön ja vasemmistoliittolaiseen Kansan Tahtoon.

Olisikin veikeä idea, jos Pohjolan Työ ja Kansan Tahto alkaisivatkin ilmestyä Kalevan liitteinä. Lehdenjakajan aamulla tuomassa paperinivaskassa olisikin kolmen eri toimituksen tekemät uutiset yhdessä paketissa.

Kansalainen tilaisi 'paikallisen sanomalehden' ja tilausmaksun kolme lehteä jakaisivat sopimallaan tavalla keskenään, kukin toimitus tuottaisi materiaalia sovitun mukaisesti. Mainostuotot jakautuisivat myös sopimuksen mukaisesti. Nettilehdet olisivat erikseen, niille ei tällaista yhteistoimintaa tarvitse.

Lukijalla olisi aamulla parhaassa tapauksessa kolme erilaista näkemystä tai ainakin perustelua maailman nykymenolle. Kovin toiseen suuntaan taitaa vain suomalainen lehtimaailma olla menossa."

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset