lauantai 28. marraskuuta 2009

Saanko kosketella kunniaanne, Pekka Vilkuna?


Alkuillasta uutisissa kerrottiin, että eilen perjantaina Tampereen käräjillä on aloitettu juttu Pekka Vilkunan kunnian loukkaamisesta. Syytettyinä on Ylen Ajankohtaisen kakkosen toimittajia ja vastaavia. Olikin jo melkein kokonaan unohtunut eduskunnan kalapuikkoviiksikansanedustajien tapaus, he kun tammikuussa 2008 olivat kovasti loukkaantuneita.

Heitä nimeltä oli eri viestimissä epäilty seksuaalisesta häirinnästä. Tapaus taisi alkaa Helsingin Sanomien 27. tammikuuta julkaisemasta jutusta "Seksuaalista häirintää". Eilisiltaisten tietojen mukaan Hesarin toimittajat käräjäpenkille istutetaan vasta ensi vuonna, nyt käsittelyssä Yle.

Samassa jutussa haastateltu Pekka Vilkuna (kesk.) neuvoi naisia nauramaan juttujen mukana. "Jos ei sellaisia juttuja kestä, pitää pohtia uudestaan ammatinvalintaansa." Lisäksi hän totesi "Totta kai katson kaunista naista, joka kävelee ohi. Ja viljelen suoraa pohjalaista huumoria; niitä vitsejä, joita kaduilla ja toreilla liikkuu".

Heti tuoreeltaan Vilkuna sanoi, ettei hän aio toimittajia käräjille haastaa. Juttu kestäisi pitkään ja kunnollisia rangaistuksia ei kuitenkaan annettaisi.

Sen sijaan Vilkuna valitti jutusta Julkisen sanan neuvostoon. Sen päätös (3877/SL/08) saatiinkin pikaisesti 19. maaliskuuta samaa vuotta.

Päätös ei ollut kantelija Vilkunalle myönteinen.

Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on kiistanalaisissa asioissa, koska tietolähteellä voi olla hyötymis- tai vahingoittamistarkoitus (JO 12). Journalistilla on oikeus pitää tietoja luottamuksellisesti antaneen henkilöllisyys salassa. Toimituksen on kunnioitettava tätä periaatetta (JO 14). Jos selvästi tunnistettavissa olevan henkilön tai tahon toiminnasta aiotaan esittää tietoja, jotka asettavat tämän erittäin kielteiseen julkisuuteen, kritiikin kohteelle tulee varata tilaisuus esittää oma näkemyksensä jo samassa yhteydessä (JO 21).

Helsingin Sanomat kertoo eduskunnassa paljastuneesta seksuaalisesta häirinnästä jutussaan, jossa haastatellaan seitsemää, nimeltä mainittua ja kuvassa esiintyvää kansanedustajaa. Kantelija [Pekka Vilkuna] on yksi heistä. Hän on näkyvimmin esillä sekä jutussa että sen yhteydessä julkaistussa kuvassa. Tekstissä kantelija [Pekka Vilkuna] mm. kehottaa naisia nauramaan juttujen mukana ja sanoo, että ”Jos ei sellaisia juttuja kestä, pitää pohtia uudestaan ammatinvalintaansa”.

Kansanedustajan on asemansa vuoksi varauduttava kärjekkääseenkin arvosteluun ja kestettävä sitä varsinkin silloin, kun kritiikki kohdistuu hänen toimintaansa eduskunnassa. Julkisen sanan neuvosto katsoo, että kantelija [Pekka Vilkuna] on tässä tapauksessa joutunut erittäin kielteiseen julkisuuteen, jota lehden käyttämä kuvitus vielä korostaa. Lehti on kuullut häntä samanaikaisesti.

Kantelija [Pekka Vilkuna] on lehden haastattelussa kertonut käyttäytyneensä tavalla, jonka voi katsoa vahvistavan jutussa esitettyjä väitteitä seksuaalisesta häirinnästä.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Helsingin Sanomat ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Nyt siis eduskunnan häirintäjuttujen käsittely on alkanut oikeuslaitoksessa.

Eilisessä Ylen uutisten jutussa kerrotaan, että poliisi on tehnyt asiassa lisätutkintaa. Se on viivästyttänyt erityisesti Helsingin Sanomien jutun käräjille tuloa.

Yhdet sakot tässä kunnianselvittelyssä on jo langetettu. Virheiden Jyrki Kasvi sai lokakuussa 2009 uhkasakot, koska oli poliisikuulusteluissa kieltäytynyt vastaamasta kysymyksiin eduskunnan seksuaalisesta häirinnästä ja kunniansa takia käräjillä olevien kansanedustajamiesten tekemisistä.

2 kommenttia:

Reijo Valta kirjoitti...

Siis 4. joulukuuta käräjät kunniasta alkoivat. STT raportoi: Ylen toimittajille syytteet törkeästä kunnianloukkauksesta.

Törkeys juttuun tulee siitä, että Ylen mukaan erään, nimeltä mainitsemattoman kansanedustajan mukaan Vilkuna olisi käynyt kiinni tisseihin.

Reijo Valta kirjoitti...

STT raportoi edelleen, että Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut Yleisradion Ajankohtaisen kakkosen toimittajan sakkoihin. Kunniaa tuli siis loukattua.

Helsingin Sanomain jutun loukkaavuuden käsittely ei ole vielä alkanut.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset