torstai 4. maaliskuuta 2010

kakin ja puon ensimmäiset


Paljastan heti aluksi yllä Kakin ja Puon ensimmäisten seikkailujen loppuratkaisun. Toivottavasti lukija ei spoilauksesta pahastu, rakkaustarinoillahan on tapana päättyä onnellisesti.

Poesian julkaisema Dan Waberin kakin ja puon ensimmäiset seikkailut (suom. Harry Salmenniemi, Marko Niemi, Miia Toivio, Kirja kerrallaan 2010) on alkujaan ilmestynyt nimellä first adventures of col and sem vuonna 2007.

Pääasiassa välimerkeistä koostuvan teoksen sisältö ei juuri suomentamista ole tarvinnut. Enemmän suomentajilla on ollut työtä kuin Hubert van den Bergillä, joka 2004 käänsi hollanniksi Osmo Jokisen Nollapisteen (Akateeminen kustannusliike 1964), sillä nimikkeen lisäksi väliotsikot ovat työllistäneet.

Dan Waber on yhdysvaltalainen runoilija ja multimediataiteilija. Hänen tuotantoonsa kuuluu visuaalista runoutta, performansseja ja postitaidetta, kaikenlaista joissa kirjainmerkeillä pääsee toteuttamaan itseään.

Waber on tehnyt jonkinverran yhteistyötä Marko Niemen kanssa, näihin voi tutustua nokturno.orgin sivuilla. Yhteistyössä on syntynyt muun muassa animoituja kirjaineläimiä ja homofonisia käännöksiä suomalaisista klassikoista.

Painetun kirjan sivuilla ei voi a-kirjainta laittaa heiluttamaan häntäänsä tai muuntaa Haavikon säettä "Joskus on lähdettävä ja oltava valmis" erinäisten vaiheiden kautta "Joe's cousin laid a teevee jowl to fulfill mass" muotoon.

Ehkä pikaisella selauksella liikettä välimerkkeihinkin saa. Muttei se ole oleellista, tarinoiden maailmassa kun ollaan.

Kakin ja Puon tarina alkaa tapaamisesta. Kak taitaa ihastua, ja yrittää brassailemalla saada suudelman. Ei tainnut auttaa, harvoinpa siten neidon sydäntä valloitetaan. Tarvitaan perinteisiä keinoja. Kohta ollaankin kauppakeskuksessa kravatin ostossa.

Hymiöiden tulkitsemisessa olen usein onneton. Ainakin tyttären mukaan. Onneksi Waberin teos ei vaadi sellaista erityistuntemusta. Antaa vain silmiensä nähdä (mikä ei aina helppoa ole).

Lopetus on viehko ja Disneyn tapaan yltiöromanttinen.


* Dan Waber: kakin ja puon ensimmäiset seikkailut. (Poesia 2010)
* Dan Waberin teoksia Nokturno.orgissa.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset