torstai 18. maaliskuuta 2010

Teksasin tasavallan presidentit mustavalkokuvina

Samuel Houston, 1836-1838 ja 1841-1844


















Lamar B. Mirabeau 1838-1841



















Anson Jones 1844-1846
















Teksas totta tosiaan oli itsenäinen valtio kymmenen vuoden ajan ennen liittymistään Yhdysvaltoihin. Meksikoon (itsenäistyi Espanjasta 1822) kuuluvaan Teksasiin (Coahuila y Tejas) oli houkuteltu eurooppalaisia siirtolaisia maan talouselämän kohentamiseksi. Kaikki sujuikin hyvin, ja kauppa kukoisti ja suhteet siirtolaisten kanssa olivat hyvät. Kunnes Meksikossa 1835 päätettiin muuttaa hallintojärjestelmää.

Meksikon hallinto oli Yhdysvaltain tavoin perustunut laajaan alueiden autonomiaan. Pääkaupungissa siitä haluttiin tehdä loppu ja muuttaa maa keskusjohtoiseksi. Teksasin eurooppalaisperäinen väestö ei pitänyt ajatuksesta ja alkoivat kahakat muutosta vastaan.

Näiltä ajoilta on lännenelokuvista tuttu Alamon taistelu. Suurimpaan osaan taisteluja osallistui yhteensä muutamissa sadoissa laskettavissa oleva joukko, pari suurempaa tuhansien osallistujien yhteenottoa oli, joissa saattoi olla mukana jopa tykki tai kaksi. Teksasilaisten saatua ensimmäisen voittonsa, meksikolaiset joukot vetäytyivät Rio Granden eteläpuolelle.

Silläpä siis historia tuntee kolme Teksasin tasavallan presidenttiä, joista Sam Houston valittiin tehtävään kahdesti.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset