lauantai 13. maaliskuuta 2010

Väkeä talvisessa kevätauringossa


Tekniikan pettäessä sivutiellä Temmeksen männiköissä sain mahdollisuuden tutkailla omaa luontosuhdetta. Tuntikausia yritin selvittää ja korjata auton pysähtymisen syytä, toisen mokoman järjestellä kelvottomaksi muuttunutta kulkupeliä naapuritalon asukkaiden avustuksella pois tieltä ja kolmannen kävellä nelostiellä ja odotella kyytiä Ouluun.

Ei tullut männikössä hätä. Ohi kiitävät autot hieman hirvittivät, mutta auringon lämmittäessä ilma vei osan osaamattomuuden kiukutuksesta. Oli oikeastaan leppoisaa ja mukavaa hankien keskellä puuhastella, vaikka mitään näkyvää ei saanutkaan aikaiseksi. Ainakin näin vuorokauden, pari myöhemmin ajatellen.

Hankiaisaurinko on ranskalaisen valokuvaaja Céline Clanetin mukaan Ante ja Ole Ailon lempivuodenaika. Oulussa Valveen Rantagalleriassa olevat Clanetin kuvissa Ailot ja muut miehet ovat aurinkoisina kevätpäivinä omassa elementissään. Makoilevat kelkoissaan ja vaunuissaan tyytyväisinä elämään.

Clanet (s. 1977) on vuodesta 2005 alkaen käynyt kuvaamassa Kautokeinon Maasin (pohjoissaameksi Máze) kyläläisiä ja maisemia. 1970-luvulla kylä uhkasi jäädä voimalaitosaltaan alle, mutta saamelaisten vastustus pelasti mannut.

Clanet kertoo, että Maasi ja maasilaiset ovat tehneet häneen vaikutuksen olemalla samaan aikaan vastarinnan ja avuttomuuden symboleja.

Kevätauringossa otetut kuvat ovat valon juhlaa. Värit ovat selkeimmillään.

Céline Clanetin ihmiskuvissa pistää silmään, että miehet on kuvattu omillaan, mutta naiset toista odottaen tai huolehtimassa. Naiset katsovat ikkunasta, kiikaroivat, vain yhdessä kuvassa (nuorten) naisten katse on kamerassa. Heistäkin toinen näyttäisi mieluimmin katsovan toisaalle.

Minustakin huolehdittiin. Oli mietitty tarkenenko ja pärjäänkö. Kyyti toi mukanaan termoskahvit ja pullaa.

Muttei minusta ole vertautumaan Clanetin kuvien miehiin. Ailot saivat kuvien perusteella tokkansa talvilaitumilta kesälaitumille ilman suurempia ongelmia. Haeskelussa oli touhuni: kulkupelin konehuoneen toiminnot eivät olleet hanskassa, piti etsiä missä kaasutin, missä virranjakaja. Eikä vika ollut männikössä korjattavissa. Kaupunkilaisauto on kaupungissa korjattava.


* Céline Clanetin Maze -näyttely Pohjoisen valokuvakeskuksen Rantagalleriassa 4.4. saakka.
* Céline Clanetin kotisivut (sivuilla enemmänkin Máze-kuvia ja muitakin pohjoisia sarjoja)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset