keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Vanhan kansan sääkalenteri


Helsingin yliopiston almanakkatoimisto muistaa vuosittain potentiaalisia kalentereiden teettäjiä mainoksin. Yliopistolla oli pitkään monopoli kalentereihin, ja edelleenkin nimipäiväluettelot ovat Helsingin yliopiston tekijänoikeuksien alaiset. Asiaan kuuluva maksu nimipäivistä kalentereissa peritään.

Vaikka almanakkatoimisto on perustettu liiketoimintoja hoitamaan, on sen nettisivuilla paljon kiinnostavaa. Esimerkiksi kaikki kalenterit skannattuina vuodesta 1608 lähtien. Sieltä kätevästi saa tarkastetuksi esimerkiksi mikä viikonpäivä historiassa jokin merkkipäivä oli. Oma syntämäpäiväni on ollut sunnuntai, aivan kuten vanhemmat ovat kertoneet.

Tori- ja markkinapäivä tiedot ovat Tori- ja markkinakaupan palvelukeskuksen kokoamia. Järjestöllä ja almanakkatoimistolla on sopimus näiden tietojen myynnistä.

Almanakkatoimiston mainoksen mukaan vuodelle 2011 on tulossa joitakin muutoksia. Kalenteriin tulee kaksi uutta merkkipäivää: Eurooppa-päivää liputetaan 9. toukokuuta ja Sibeliuksen 8. joulukuuta. Liputuspäivät on koottu keskitetysti almanakkatoimiston ylläpitämille liputus.fi -sivuille (ruotsiksi flaggning.fi).

Suomalainen nimipäiväluettelo on 2011 sama kuin 2010. Suomenruotsalaisessa tapahtuu yksi pieni muutos, toukokuun 26. päivä nimipäivää viettävä Vilma muutetaan muotoon Wilma, koska se on selvästi yleisempi muoto suomenruotsalaisilla.

Almakkatoimistolla on tarjottavana myös perinteinen kalakalenteri. Tälle päivälle se lupaa, että "kala liikkuu ja syö satunnaisesti".

Mielenkiintoinen on Vanhan kansan sääkalenteri. Sitä, kuten kalakalenteria, almakkatoimisto kutsuu leikkimieliseksi. Vanha kansa uskoi, että sää noudattaa aina samoja syklejä. Säätä seuraamalla voitiin siis ennustaa tulevaisuuden sää.

Vanhan kansan uskomusten mukaan sää toistui 19 vuoden sykleissä. Tänä vuonna olisi siis samat kelit kuin 1991. Ainakin eilisen osalta se piti paikkaansa. Etelä-Suomessa 1991 oli selkeää, samoin 2010 täällä Pohjois-Suomessa.

Tänään pitäisi olla pilvistä, kuten aina 26. päivään maaliskuuta saakka. Lauantaina ja maanantaina ropsauttaisi sadetta. Sitten loppukuu olisi vaihtelevaa säätä selkeästä sateisiin.

Vanhan kansan sääkalenteri kuuluu myös almanakkatoimiston myyntiartikkeleihin kalentereiden teettäjille.


* Yliopisto almakkatoimisto

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset