maanantai 16. elokuuta 2010

Charles Bukowski 90 vuotta


Tänään amerikkalainen kulttikirjailija Charles Bukowski täyttäisi 90 vuotta, ellei maaliskuussa 1994 olisi kuollut leukemiaan. Monet pitävät yllättävänä Bukowskin kuolinsyytä ja sitä, että hän ylipäätään 73-vuotiaaksi eli. Hänen kirjallisen alter egonsa Henry Chinaskin elämäntyyli oli, sanotaanko vaikka, rankka.

Viinaa, irtosuhteita, vedonlyöntiä. Terävä ja ytimekäs rentun elämän kuvaus loi kulttimaineen heti 1970-luvun alussa. Vuonna 1969 Bukowski sai tarjouksen Black Sparrow Pressiltä kirjoittaa romaanin. 1960-luvun mittaan Bukowski oli kirjoittanut runoja ja novelleja, jotka olivat saaneet suosiota underground-lehdistössä.

Bukowski tarttui tarjoukseen, jätti postilaitoksen ja kirjoitti 11-vuoden työkokemuksistaan Postitoimiston (suomeksi WSOY 1986, suom. Kristiina Rikman) nopeassa tahdissa ja julkaisun myötä tähti oli syttynyt.

Postitoimiston ensimmäinen luku alkaa sanoin: "Erehdyksessä siinä niin kävi." Sanoilla tarkoitettiin Henry Chinaskin postipestin alkua, mutta sama asenne sopii kirjailijan urankin alkuun.

Bukowski oli tuottelias kirjailija. Romaanien lisäksi syntyi novelleja ja runoutta, joita Sammakko ja Seppo Lahtinen on ansiokkaasti julkaissut suomeksi reilun vuosikymmenen. Kolme, neljä julkaisua taitaa juhlavuoden kunniaksi tulla.

Aika hyvin renttuilun ohessa. Toisaalta kulttimaine toi juomiseen rasitteensa, baarissa ei baarien sankari enää pystynyt istumaan entiseen malliin. Ainakin Henry Chinaski Hollywoodissa (WSOY 1992) näin havaitsee.

Bukowskin ensimmäinen suomennettu teos kansallisbibliografian mukaan oli romaani Naisia (Weilin + Göös 1981, suom. Rauno Ekholm). Seuraavaksi ilmestyi Markku Innon suomennoskokooma runoja Rakkaus on koira helvetissä (Fanzine 1984). Esikoinen Postitoimisto ilmestyi kolmantena.

Markki Into oli toisen kerran suomentajana ja valikoijana, kun Odessa julkaisi 1989 Perikato-sarjassaan Kaupungin kauneimman tytön. Tämä novellikokoelma opasti monet rempseän elämän kuvaajat kirjoittamaan ilman isoja alkukirjaimia ja versaalilla huutaen.

WSOY julkaisi 1990-luvun alussa sarjan romaaneja: Pystyssä kaiken aikaa (1990, suom. Arto Häilä), Siinä sivussa (1991, Seppo Loponen) ja Hollywood (1992, Kristiina Rikman).

Sammakon talliin Bukowski siirtyi 1997 Päivät karkaavat kuin villit hevoset yli vuorten runokäännöksen myötä. WSOY on pitänyt omien julkaisujensa oikeudet itsellään, uusintapainoksia on otettu muun muassa Loistopokkareina. Toisten kustantajien julkaisemien suomennosten oikeudet ovat siirtyneet Sammakolle.

Kepeät mullat Bukowskille ja Chinaskille toivotamme, ja jäämme kirjojen pariin miettimään aikoja, jolloin työnantajalle riitti työn tekeminen ilman siitä pitämisestä, sille omistautumista, yhteishenkeä, osallistumista tai arvojen, vision ja mission jakamista.


* Sammakko: Charles Bukowski

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset