lauantai 28. elokuuta 2010

OMVF: Samuli Putron kasarivalinnat


Oulussa näin loppukesästä ja syksyn ajan on paljon tapahtumia ja kulttuuririentoja. Olisin voinut muuttaa blogini kokonaan tapahtumaraportoinniksi, toistaiseksi kuitenkin joitakin muitakin kirjoituksia on väliin mahtunut. Jos on viime viikonlopun Savon Sanomissa (22.8.) haastateltua ylilääkäri Risto Sankilaa uskominen, niin kirjailijoiden ammattitauti on maksakirroosi.

Tietokirjailijan ja runoilijan kannattaa siis varoa anniskelutiloissa järjestettäviä tilaisuuksia ettei käy kuten säveltäjä ja kapellimestari Leif Segerstamille hänen omien sanojensa mukaan. Tulee syötyä kahden edestä.

Onneksi muuallakin tapahtuu.

Oulun musiikkivideofestivaaleilla eilen Samuli Putro esitteli tusinan 1980-luvun videoita otsikolla Samuli Putro Carte Blanche. Putro oli paikalla perustelemassa valintojaan ennen torikeikkaansa.

Kaikki Putron valinnat olivat 1980-luvulta, "viattomuuden" ajalta, ajalta jolloin muusikko ei vielä tutustunut musiikkivideoiden tekemisen arkeen. 80-luvun raahelaisnuori nautti musiikkivideoista ja ihmetteli suomalaisten estetiikan tajua.

Putron Carte Blanche koostui kuudesta videoparista, maailmalta tulleesta "esikuvasta" ja suomalaisesta vastineesta. Kaikki vastineet olivat Ylen Hittimittari-ohjelmasta, ja esitettiin asiaan kuuluvin Mikko Alatalon juonnoin.

Parit olivat:

L.A.Guns: Never Enough, 1990
Smack: Look around, 1987

Duran Duran: Hungry Like A Wolf, 1982
Päät: Linnut, 1987

Tiffany: I Think We're Alone Now, 1987
Ilona: Se kävi muhun käsiks, 1986

Big Country: In A Big Country, 1983
Claudia: Kivisydän, 1987

Tina Turner: What's Love Got To Do With It, 1984
Maarit: Tuuli ja taivas, 1986

Lionel Richie: Hello, 1984
Kirka: Strangers in the night, 1986

Ensimmäisessä parissa suomalainen Smack oli "esikuvaansa" vanhempi ja keskustelussa arveltiinkin puheita, joiden mukaan Los Angelesissa bändi olisi saanut myöhemmin läpilyöneitä ihailijoita.

Aika on moniin näistä videoista tuonut tahatonta koomisuutta. Lionel Richel Hellon käsikirjoitus ei tänä päivänä ikäeron tai opettaja-oppilas-suhteen vuoksi ideaa pidemmälle etenisi. Ilonan sanoituksen viesti ei nykyiseen poliittiseen korrektiuteen sopisi. Big Countryn pieni musta salkku muistutti kovasti läppäriä.

Kokonaisuutena Putro tiivisti videoiden sanoman: Aika ajaa ihmisen yli. Aika ajaa taiteen yli. Paitsi jos jostakin tulee klassikko. Aikaa kestäviä teoksia harvemmin syntyy muodin mukaan kulkiessa.


Videot esitetään uudelleen sunnuntaina Studiossa kello 17.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset