maanantai 2. huhtikuuta 2012

Titanic Kiiminki


Hesarin sunnuntaisivut kertoivat Belfastiin avautuvasta Titanic-keskuksesta. Titanic Belfastista odotetaan mittavaa matkailukohdetta. Tänään 1912 matkalle lähtenyt RMS Titanic on kieltämättä "suuri tarina" ja "vahva brändi". Tosin yleensä Titanicista puhutaan, kun ihmisten toimet näyttäytyvät ylimielisinä tai suuruudenhulluina.

Maaliskuussa 2009 Toivo Sukari ilmoitti, että hän aikoo rakennuttaa Kiiminkiin tulevan Ideaparkin yhteyteen täydellisen kopion Titanicista. Hinnaksi hän arvioi 30 miljoonaa, ja turisteja hän arveli saapuvan ympäri maailman.

Belfast on Titanic-keskukselle paljon perustellumpi paikka kuin Kiiminki. Alus rakennettiin Belfastissa, ja sieltä se lähti koepurjehdukselle 2. huhtikuuta 1912. Parissa päivässä se oli Southamptonissa, josta oli aikataulun mukainen lähtö New Yorkiin 10. huhtikuuta.

Kiimingin Ideaparkista piti tulla maailman suurin puurakennus. "Ekologisuus on nyt in", perusteli Sukari suunnitelmaansa. Tarkempia tietoja Ideaparkin yhteyteen rakennettavan Titanicin rakenteista tai rakennusmateriaaleista ei julkisuuteen tihkunut.

Kiimingin Ideaparkia oli valmisteltu hiljaisuudessa. Oulun kaupungin rajan tuntumaan suunnitellun kauppakeskus haluttiin pitää salassa aina kaavapäätösten tekemiseen saakka. Sukari puhui yhtä kunnan viranhaltijoille, toista medialle ja varmaankin kolmatta pankijohtajille.

Oulun kaupungin johto ei ilahtunut, kun suunnitelmat tulivat julki. Niitä pidettiin ylimitoitettuna ja suurellisena ilman Titaniciakin.

Titanic-suunnitelma herätti valtaisan kiinnostuksen. Juttu on ollut varmaankin oululaisen ilmaisjakelun Forum24:n suurin skuuppi.

Keväällä 2010 Toivo Sukarikin joutui tunnustamaan, että Kiimingin Ideaparkkia tai Titanicia ei tule. Sitä ennen hän piti esimerkiksi rakennuslupien puutetta pienenä hidasteena.

Viimeisimmät uutiset Sukarista ovat kertoneet, että hänellä on yli sata miljoonaa velkoja.


* Titanic Belfast

4 kommenttia:

Riku Riemu kirjoitti...

Titanic Kiimingissä?

Kiimingin Titanicia ei tullut, vaikka Toivossa elettiin, jäävuoret osuivat eteen ja hanke upposi, aivan kuten esikuvalleenkin kävi.

Reijo Valta kirjoitti...

Surkeita tapauksia, surkeita muistoja. Vähän surkea kirjoituskin tuli.

Niin, ja ettei jäisi väärää kuvaa Sukarista, niin pitää kertoa, että samaisessa yhteydessä kun hän kertoi veloistaan niin hän kertoi omaisuutta olevan useita satoja miljoonia. Ettei se yksi velkaa tunnu missään.

Riku Riemu kirjoitti...

Epäilemättä Sukari on se leonardo dikaprio, joka keulapiikiltä hyppäsi mereen ja lauloi: "My heart will go on!"

En minä sitä elokuvaa ole nähnyt, voi olla ettei sellaista tapahtunutkaan.

Aiempien näkemieni mukaan lauloivat:Sua kohti Herrani. - Kaunis kappale.

Reijo Valta kirjoitti...

Tänään illallahan Titanic on televisiossa taas uppoamassa, tai lähtee uppoamaan brittiläisessä minisarjassa.

Elokuvateattereihin tulee Rikun mainitsema mahtielokuva. Jonkun pikku-uutisen olin lukevinani, että ohjaajalle oli valitettu elokuvan tähdistä. Ettei sellaisia vuonna 1912 ollutkaan. Tottahan tuo vaikuttaisi olevan. DiCarpio on syntynyt 1974 ja Kate Winslet 1975. Ohjaaja Cameron on tähän uuteen 3D-versioon kuulema korjannut virheensä. Että ovat tähdet juuri niinkuin 1912 olivat.

Henkilökohtaisesti en muista yhtään elokuvatähteä vuodelta 1912. Chaplinkin aloitti uransa vasta 1914.

Ehkä elokuvia paremmin seuraavat tietävät paremmin noita vanhoja tähtiä. Tai taitaa surkea floppi tulla koko uusversiosta.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset