keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Vuoden kirjat 2013


Moni kirjablogaaja on viime päivinä tehnyt katsauksen menneen vuoden lukukokemuksiin. Kirjoitustyöläisenä ajattelin tehdä katsauksen kirjoihin, joiden tekemiseen olen osallistunut. Kokonaisuudessaan viime vuosi oli jonkinlainen välivuosi, tai useimmat tekstit joihin olen aikaani uhrannut saavat kirjamuodon vasta myöhemmin. Ei tämäkään silti mikään huono vuosi ole ollut.

Keväällä kustansin Antti Kajanteen toimittaman Keijo Siekkinen, kirjojen keskeltä artikkelikokoelman. Alkukesästä edesmennyt kriitikko Hannu Waarala ehti kirjoittaa siitä arvion Keskisuomalaiseen. Lehdestä kiirehdittiin arvostelukappaletta, ja Waaralan kirjoitus julkaistiin muutamaa päivää ennen julkaisutilaisuutta. Silloin en vielä kiireelle tiennyt syytä.

Seminaariksi laajenneessa julkaisutilaisuudessa Keski-Suomen museolla oli puhumassa jyväskyläläisiä ja lisäkseni kaksi muuta oululaista. Nyttemmin Raaheen muuttanut kirjailija Pauliina Vanhatalo ja kriitikko Marja-Riitta Vainikkala pitivät pitkät, asialliset esitelmät. Kustantajan puheenvuoro oli tekijöiden kiittelyä.

Samoihin aikoihin Siekkis-kirjan kanssa otin uusintapainoksen Quid? Asterix-latinan alkeita teoksesta. Kyseessä oli jo neljäs, täydennetty painos. Ensimmäinen ilmestyi 2002. Sen jälkeen ilmestyneet uudet Asterix-albumit ovat laajentaneet sarjakuvahahmojen käyttämien latinankielisten sanontojen määrää. Neljänteen painokseen lisäsin lyhyen Julius Caesarin sarjakuvahahmoon keskittyvän esipuheen. Lokakuussa ilmestynyt Asterix ja piktit (Egmont 2013) toi myös muutaman lisän.

Pasi Heikuralla oli Aristoteleen kantapäässä neljä vuotta sitten Asterix-latinasta professori Tuomo Pekkasen kanssa, mutta keskustelu kääntyi -- ainakin tehdyn ohjelman perusteella -- koko ajan muihin aiheisiin. Pekkasen aikoinaan Jyväskylän yliopistossa johtamassa latinan kielen ja kulttuurin oppiaineessa oli tehty proseminaareja Asterix-latinasta. Niistä minäkin idean kirjaani sain. Tosin hyvin laajasti kulttuuriin painottuen sanakirjani tein ja vähemmän latinaa ajatellen.

Itse kävin kesällä 2007 Tampereella Heikuran jututettavana kapteeni Haddockin haukkumista. Tuo radio-ohjelmaksi muotoutunut keskustelu oli mukana syksyllä julkaistussa Mistä puhumme kun puhumme jostain (Docendo 2013) koosteessa. Tämän teoksen tekemiseen osallistuminen oli helppoa. Annoin luvan haastattelun julkaisemiseen, ja palkkioksi sain tekijänkappaleen.

Vuoden mittaan olen kirjoittanut juttuja ja arvioita Kaltioon, Sarjainfoon ja Ruutukaavaan. Viimeksi mainittu on Oulun sarjakuvaseuran nettilehti, johon aikaisemmin muutamia (piirustustaidottoman) sarjakuviakin tein. Tämän vuosikoostetta alottaessa olin unohtanut. Ruutukaavasta koostetaan vuosialbumi, viime vuonna ilmestyneessä Ruutukaava 2:ssa on yksi sivu nimissäni.

Ruutukaava 3 ilmestyy alkuvuodesta 2014. Siinä en tietääkseni ole mukana.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset