torstai 31. heinäkuuta 2014

Kasvot Marsissa ja Astuvansalmessa


Tänään 1976 NASA julkaisi joukon valokuvia, joita Viking 1 oli napsinut Marsista. Ehdottomasti tunnetuin ja eniten pohdituin kuva noista oli 25. heinäkuuta otettu kuva, jossa näyttäisi olevan kasvot. Kun vihreistä marsilaisista ja naapuriplaneetan kanavista on ollut halki vuosisatojen paljon puhetta, valokuvaan ikuistuneet kasvot saivat sen kaiken uuteen tarkasteluun. Vaikka NASA heti ensimmäisessä lehdistötiedotteessa kertoi kasvojen olevan valojen ja varjojen leikkiä.

Vuonna 2001 samoja Cydonian ylätasankoja kuvattiin uudelleen ja tarkemilla kameroilla. Kasvot eivät tarkentuneet, vaan osoittautuivat oikeastikin sopivasti heittäytyviksi varjoiksi.

Marsin kasvojen mystisiin merkityksiin uskovat eivät tästä hätkähtäneet. Pari vuotta aikaisemmin Libyan vuoriston ylätasangoilta olivat löytyneet toiset kasvot, jotka eivät kadonneet, vaikka valaistusolosuhteet muuttuivat. Marsin kasvoihin liittyvät parateorioita saattoi markkinoida kuin ennenkin, tosin sillä korjauksella, että niiden paikka oli ensin hahmotettu väärin.



Yksi ihmisen ominaisuus on pareidolia. Ihminen on taipuvainen näkemään heikoissa ja satunnaisissa merkeissä kaikenlaista, erityisesti ihmiskasvoja.

Arkeologille ja muinaishistoriaa harrastavalle tällainen hyvä hahmotuskyky on hyödyksi. Esi-isämme ovat kunnioittaneet ja pyhittäneet paljon sellaisia kiviä ja kallioita, joissa he ovat nähneet ihmisen tai eläimen piirteita.

Esimerkiksi Astuvansalmen kalliojumalaa kunnioitettiin kalliomaalauksin. Näitä maastonmuotoja on Suomessa käytetty apuna kalliomaalausten etsinnöissä. Sama ilmiö on havaittavissa kaikkialla maailmassa.

Ja näiden kallioprofiilien syntyynkin on paranormaalit ilmiöt usein liitetty.


keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Matti Pohdon kuolema

Wiborg 4.8.1857.

Tänään 1857 kuuluisa suomalainen bibliofiili ja kirjojen keräilijä Matti Pohto kuoli. Isossakyrössä puukkojunkkarin poikana syntynyt Pohto teki korvaamattoman työn suomalaisen kirjallisuuden keräilijänä Turun palon 1827 jälkeen. Palossa tuhoituivat suurelta osin myös yliopiston kirjaston kokoelmat, myös kokoelmaluettelot. Pippingin kirjaluettelon reilusta neljästätuhannesta nimekkeestä yli kolmetuhatta kuului Pohdon omaan kokoelmaan. Erityisen arvokkaaksi Pohdon työn tekevät pienpainatteiden ja kansan käsissä kuluneen populaarin kirjallisuuden pelastaminen. Niihin akateemisemmat keräilijät tarmoaan tuskin olisivat suunnanneet.

Pohdolle puuhataan omaa liputuspäivää. Juha Hurme ja kumppanit ovat halunneet korostaa Pohdon keräilyn merkitystä suomenkieliselle kirjallisuudelle. Kiertävä arkkiveisukauppias ja kirjansitoja retkillään ympäri Suomen luoden kansalliskokoelman uudelleen. Pohto oli kansallissankari.

Pohto kohtasi kuoleman retkellään Pietariin ja Inkeriin etsimään teoksia ja painotuotteita joita Suomesta ei ollut löytynyt. Kuoleman aiheutti samasta pitäjästä kotoisin ollut mies. Sanan-Lennätin kertoi tapahtuneesta näin:

- Murha-tapaus. Heinäkuun keskiaikoina karkulaiset tappoivat nais-ihmisen itä-puolla Viipuria Näätälän kylässä, ja nyt taas toisella puolen kaupunkia Nuoraan kylässä, Viipurin pitäjää, tapahtui torstaina, 30 p. viime Heinäkuuta, sydän päivällä, kauhia murha. Muuan mies, nimeltä Matti Pohto, Iso-kyröstä kotoisin, käveli täällä, kaikenlaisia pienempiä kirjoja kaupiten ja ostellen vanhoja. Tähän kauppaan oliki Pohtolla täydellinen lupa Helsingistä, ja oli hän myös siitä merkillinen että hänellä oli suuri suomenkielinen kirjasto ehkä suurin koko Suomessa. Mainitussa Nuoraan kylässä ollessansa, tuli Pohto erääseen taloon, jossa pyysi talonväeltä lupaa saadaksensa maata heidän tuvassa, sanoen olevansa väsyksissä. Tähän luvan saatuaan panikin Pohto-parka itsensä penkille pitkäksi, ei luullen siinä viimistä unta viruansa. Talonväki hävisivät mikä mihinkin, niinku tälläsena työ-aikana tavallisesti tapahtuukin. Eräs maalla kuleskenteleva ja niillä seutuin suutari-työtä työskentelevä mies, nimeltään Juhana Löfgreen, oli vaan jäänyt sen maata panneen kanssa tupaan. Kuin talonväki tulivat kotiin, saavutti heitä kauhea näkö, että Matti Pohto makasi kuolleena penkillä, iskettynä kirveellä ohalmukseen niin kauheasti, että kirves oli uponnut silmäänsä myöten pään sisään, jossa se murha-ase lepäis aina siksi kuin ruunun-palvelija sen sieltä ulos otti. Löfgreen oli myös hävinnyt talosta; vaan seuraavana lauvantaina saatiin tämä kiini 8 virstan päästä, kaupunnista Pietariin päin olevalla tienolla, jossa hän käveli vaan paljaalla paidalla.
Löfgreen kuuluu tunnustaneen itsensä syypääksi, eikä sanokkaan tätä vihasta tai rahan himosta tehneensä, vaan varsin rakkaudesta sen puolesta että olivat muka yksiltä tienoin kotoisin. Saadaanpa nähdä mitähän Löfgreen oikeuteen tultuansa puhunee puolestansa? Eiköhän tuolle toiset toverit linnassa, jonne hän samassa saatettiin, panne parempia sanojansa suuhun.
Karkulaisista ja vielä muista kummista ja murhatöistä puhutaan myös, mutta kuka niitä kaikkia uskoo. (Sanan-Lennätin 8.8.1857.) 
Mitä lienevät kahden jääneet isokyröläiset keskenään puhuneet, vai vaipuiko Kirja-Matti samantien päiväunille? Se jää arvoitukseksi. Penkillä maannut Pohto sai kuitenkin kirveen ohimoonsa.

Jo ennen Sanan-Lennätintä ilmestynyt Wiborg kertoi mahdollisen motiivin surmatyölle. Wiborgin uutista Suomen Julkisia Sanomia siteerasi näin:

Murhaaja, joka on Isokyrön pitäjästä kotoisin, tunsi vanhastaan Pohton; kuitenkaan ei kaivata mitään Pohton rahoista taikka muista kapineista, jotta murhaamisen syy on käsittämätöin asia, jos ei sitä voi päättää kostonpyynnöksi, siinä että Pohto tullessansa Nuoran kylään oli ilmoittanut majatalonsa emännälle suuren kummastuksensa, kuinka tuonlainen kuuluisa pahantekiä, joka jo ennen kotopaikoillansa oli pahasti tunnettu, suvaittiin täällä. Murhaaja oli nimittäin jo kauvan aikaa palvellut renkinä kylässä. (Suomen Julkisia Sanomia 10.8.1857.)

Sanan-Lennättimen kertoma murhamiehen sukunimi ei ole sama kuin myöhempi aikakirjoihin kirjattu. Liekö isokyröläinen väärällä nimellä Karjalassa liikkunut vaiko pohjalaiseen tapaan vaihtanut sukunimensä uudelle seudulle tullessaan? Historioissa ja Wikipediassa murhaajan kerrotaan olleen Rein.

Mielenhäiriöksi, syyntakeettoman teoksi kirveenheilutus nykyisin yleensä arvioidaan. Olisi kansallissankarille toisenlaisen lopun suonut.



* Kirja-Matti on Suomen Robin Hood. Yle.


tiistai 29. heinäkuuta 2014

Yhdeksäs aalto


Tänään 1817 syntyneen Ivan Aivazovskin vuonna 1850 tekemää Yhdeksättä aaltoa on usein pidetty kauneimpana venäläisenä maalauksena. Yöllinen myrsky on aiheuttanut haverin ja aamun auringonsäteet paljastavat muutamien ihmisten sinnitelleen laivan rippeiden avulla hengissä.

Taivas ja meri on kuvattu lämpimin värein. Nimi viittaa vanhojen merenkävijöiden uskomuksiin, että yhdeksäs aalto on suurin. Sen jälkeen on luvassa taas pienempiä, helpompia aaltoja. Kuvan yhdeksäs aalto ei näytä enää hengenvaaralliselta. Myrsky on laantumassa päivän nousun myötä.

Meri ja myrskyt olivat armenialaissukuisen, Krimillä syntyneen Aivazovskin erikoisalaa. Venäjän laivasto teki pitkäaikaisen kontrahdin taiteilijan kanssa. Merta ja muuta Aivazonski kuvasi ahkerasti, yli kuudentuhannen teoksen verran. Silti häntä pidetään yhtenä eniten väärennetyistä venäläismaalareista.

Useimmiten Aivazovskin meri oli Mustameri. Mutta ei aina. Kolme vuotta sitten Tukholmassa huutokaupattiin Aivazovskin Bomarsundin taistelua kuvaava teos, joka hinta nousi peräti 7,6 miljoonaan kruunuun.


* Yhdeksäs aalto. Google Art.


maanantai 28. heinäkuuta 2014

Ihmiset, nuo unikeot



Eilen televisiossa esitettiin Steven Spielbergin ohjaama A. I. - Tekoäly (Yhdysvallat 2001). Elokuva perustuu Stanley Kubrickin esitöihin, mestariohjaaja rakensi tarinaa Brian Aldissin lyhyen novellin Super-Toys Last All Summer Long (1969) ympärille. Spielberg, joka on viime aikoina paistatellut somessa dinosauruksien ja Bambin äidin metsästäjänä, on työstänyt lopputulokseksi hyvin koskettavan tarinan.

Eilen elokuvaa katsoessa tuli mieleen miten vanha on kansanperinne aikajatkumoiden rikkoutumattomuudesta. Elokuvassa robottipoika David odottaa vuosituhansia merenpohjassa Sinistä haltijatarta rukoillen muuttuvansa oikeaksi pojaksi. Tulevaisuuden robotit, Davidin kaltaisten jälkeläiset, ovat yrittäneet elvyttää ihmisrodun siinä onnistumatta. Kloonattu ihminen elää vain päivän.

Davidille päivä oli unelmien täyttymys. Se riitti.

Kloonauksen tutkijat ovat törmänneet samaan ongelmaan. Kloonattu kantaa geeneissä mukanaan aikaa, ikää. Vanhasta kloonattu ei elä samoin kuin "uusi", hedelmöitetty. Vaikka geenit on kartoitettu tarkkaan, on perintötekijöissä vielä paljon sellaista jota me emme ymmärrä.

Vanhat unikeot, joiden päivää juuri vietettiin, seitsemän viisasta Johannes, Constantinus, Maximianus, Malchus, Martianus, Dionysius ja Serapion, jotka vetäytyivät luoliin suojaan keisari Deciuksen vainoja, eivät vanhojen tarinoiden mukaan eläneet kuin päivän heräämisensä jälkeen.

Se riitti seitsemälle pyhälle. Deciuksen vainot olivat ohi ja kristinusko oli arvossaan. Sen näkeminen viisaille riitti.

Seitsemällä viisaalla on esikuvia antiikin hämäriin. Ajan voi voittaa nähdäkseen jonkun haaveen toteutuneen. Mutta sen enempää ei ole vara toivoa.


sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Viisisataa keskipäivän kuvaa

Vianta, Maaninka.

Kesäblogissa eilen oli 500. kuvan aika. Oulun Tuirassa napattu kuva on ensimmäinen kuva alla. Ensimmäiseksi nostin muutama päivä sitten Maaningalla otetun kuvan, joka tämän kesän otoksista tuntuu mukavimmalta.

Alempana pari kuvaa aikaisemmilta vuosilta, jotka ovat jääneet mieleen.


Tuira, Oulu.

Pyhäjärvi

Leppävirta


* Tänään puoleltapäivin.


lauantai 26. heinäkuuta 2014

Heinäkuun 26. päivän liike


Historiallisille tapahtumille annetaan usein nimiä ajankohdan mukaan. Suomen historiaan ovat vaikuttaneet muun muassa lokakuun vallankumous ja helmikuun manifesti. Kuluvan kuukauden mukaan nimetty tunnetuin tapahtuman on Ranskan vuoden 1830 vallankumous, joka oli vastareaktio silloisen kuninkaan antamiin heinäkuun ordonansseihin, joilla Kaarle X yritti kasvattaa valtaansa.

Kuuban vallankumousta ajanut, vuonna 1955 Meksikossa perustettu liike otti nimensä aikaisemmasta, epäonnistuneesta yrityksestä. Heinäkuun 26. päivä 1953 Fidel Castro ja noin 130 muuta yrittivät vallata Moncadan kasarmit Santiago de Cubassa. Yritys epäonnistui, 61 kuoli ja noin 50 jäi vangiksi. Batistan hallintoa edustaneista kasarmeja puolustaneista neljästä sadasta sotilaasta 19 sai surmansa.

Joulukuussa 1956 heinäkuun 26. päivän liike (Movimiento 26 Julio) aloitti sissisodan Batistaa vastaan. Kolme vuotta myöhemmin, erinäisten vaiheiden jälkeen Batista pakeni maasta ja liikkeen jäsenille oli vapaa tie marssia Havannaan.

Heinäkuun 26. päivän liike on nykyisin osa Kuuban armeijaa. Kuubalaiset sotilaat kuuluvat liikkeeseen ja sen lippu kuuluu osaksi univormua.

Vuonna 1960 Moncadon kasarmi muutettiin kouluksi ja sitä ympäröivä muuri purettiin. Vuoden 1978 juhlallisiin muistamisiin kuului muurien rakentaminen uudelleen vuoden 1953 asuun ja kasarmin toisen puolen muuttaminen liikkeen museoksi.


perjantai 25. heinäkuuta 2014

Vapaata pudotusta


Lyhyet piipahdukset kesäfestivaaleille jatkuvat. Eilen olimme Pyhäjärvellä Täydenkuun tansseissa. Aikatauluun mahtui Panu Varstalan ja tanssiryhmä Off/Balancen Vapaa pudotus. Pohdin urheilutalo oli otettu kokonaan esityksen käyttöön, kun siihen oli nivelletty osaksi elävä musiikki ja Matti Häyrysen valokuvanäyttely.

Vapaan pudotuksen tanssijat latautuvat esitykseen.
Festivaalien aikana Panu Varstala työryhmineen on pitänyt nykytanssi- ja parkourkurssia. Paikkasidonnaiseksi suunnitellussa Vapaassa pudotuksessa oli elementtejä parkourista, liikkumisen taidosta. Kuitenkaan musiikki, valokuvat tai seinillä juokseminen eivät nousseet yli tanssin. Tämä oli selkeästi nykytanssiteos.

Vapaan pudotuksen tuottamia ruumiinkuvia oli tutkittu tarkasti. Tuolille yhden käden punnerrukseen noussut Varstala oli selkeästi samassa asennossa kuin tv-kuvissa nähty vapaassa pudotuksessa oleva ihminen. Aikaisemmin oli nähty muun muassa ilmavirtojen vaikutuksesta syntyviä kasvonilmeitä.

Urheilusalissa olleet, ikäänkuin kulttuurilta syrjään työnnetyt patjat ja muu rekvisiitta tulivat osaksi teosta. Ikkunakaan ei ollut auki pelkästään hellekelien vuoksi. Yksi tanssijoista hyppäsi siitä ulos. Painin harjoitusvastustajaa ei käytetty, vaikka sen sijainti näkyvällä paikalla toi odotusarvoja.

Torstain esitys oli toinen festivaaleilla. Festivaalien facebook-sivuilla iloittiin ensimmäisen esityksen katsojamäärästä. Toiseenkin riitti väkeä.

Eilen lisäksi harjoiteltiin ensi vuotta varten. Pilluralli on esitys, jossa katsojat pääsevät esiintyjien tuunattujen autojen takapenkillä tai esiintyjiä seuraamalla joutomaille, tienvarsille ja julkisille esiintymispaikoille. Mutta demoja tulevasta vuodesta en ehtinyt seuraamaan, se jää varsinaiseen esitykseen 2015.


torstai 24. heinäkuuta 2014

Savolainen venevaja, osa 2


Suonenjoen Suonteella tielle pilkisti rannalla oleva venevaja. Juuri ukonilman jälkeen maisema oli seesteinen ja venevaja seisoi kuvauksellisena vastarannalla.

Aikaisemmin olen kuvannut Sorsakosken venevajoja.



tiistai 22. heinäkuuta 2014

Kullervo, Kalervon poika



Untamo laski lupaa kysymättä verkkonsa veljensä Kalervon kalavesiin. Kalervo kylvi kauransa Untamon maille, aivan pihapiirin tuntumaan. Siitäpä hyvin nopeasti päästiinkin veljesvihaan ja -sotaan. Tällaisessa ilmapiirissä kasvoi Aulis Sallisen Kullervo, joka esitettiin eilen Savonlinnan oopperajuhlilla. Esitys oli tältä kesältä viimeinen ja se esitettiin Yle Teemalla suorana lähetyksenä.

Viha synnyttää vihaa. Tämä on hyvin universaali viesti, vaikka tapahtumat olisivat sijoitetut muinaiseen, kalevalaiseen Suomeen. Kullervo kantaesitettiin Los Angelesissa vuonna 1992, ja se yhdistettiin heti kantaesityskaupungissa meneillään olleisiin rotumellakoihin. Neljä poliisia pieksi pidätyksen yhteydessä Rodney Kingin ja pääsivät asiasta kuin koira veräjästä. Kun Untamon uuhi söi Kalervon kauran, niin Kalervon kärtsä koira repi Untamon uuhen.

Kari Heiskanen lavastuksessaan korosti koston kierrettä. "Minä kostan" kirjoitettiin seinään ensimmäisen näytöksen aluksi, ja veren punainen suurin kirjaimin tehty kosto ilmestyi joukkotuhonnan aikana seinälle toisen näytöksen loppupuolella.

Mikään Kullervon elämässä ei tunnu sujuvan. Väkivalta, tapot ja murhat seuraavat toisiaan. Lemmen viesti tulee perille aivan väärin ymmärrettynä. Oman perheen tapaaminen pitkän orjuuden jälkeen ei pääty onnen kyyneliin, vaan surun. Ainoan ystävänsä Kullervo ajaa hulluuteen.

Kullervo ei osaa surra. Hän osaa vain kostaa ja vihata.

"On tämä hullu ja järjetön maailma.
Pahuutta se synnyttää,
kasvattaa ja hellii.
Ei vääryyttä se kosta.
Ei se kosta! Minä kostan!"




maanantai 21. heinäkuuta 2014

Kaikkien aikojen kylmyysennätys



Kolme vuotta sitten heinäkuussa kirjoitin kaikkien aikojen lämpöennätyksestä. Tänä kesänä helle-ennätyksiä ei ainakaan Suomessa ole hätyytelty. Onkin aika muistella maailman kylmyysennätystä. Tänään 1983 Vostokin tutkimusasemalla mitattiin maailman toistaiseksi kylmin lämpötila, -89,2 celsiusta.

Etelänapamantereella sijaitseva Vostokin tutkimusasema avattiin joulukuussa 1957. Sen perustivat neuvostoliittolaiset, nykyisin asema on venäläisten, yhdysvaltalaisten ja ranskalaisten yhteinen. Asema sijaitsee lähellä magneettista etelänapaa ja maapallon kylmyyskeskusta. Paikka on vajaat 3500 metriä merenpinnan yläpuolella ja siellä on tehty maailman ilmastohistoriaa selvittäneitä jääkairauksia hyvin syvälle.

Eteläisellä pallonpuoliskolla on nyt talvi. Vostokin sääaseman mittausten mukaan keskilämpötila tähän aikaan vuodesta siellä on -65 astetta. Kesäisin, jolloin Vostokin asema perustettiin, lämpötila keskimäärin on -42 pakkasen puolella.

Epävirallisten mittausten mukaan korkein lämpötila Vostokissa on ollut vain -12,2 celsiusta. Nuo epäviralliset lukemat kertovat myös, että 1991 pakkanen olisi ollut -91 hujakoissa.

Maailman kylmimmän paikan määrittely on vaikeampaa kuin lämpimimmän. Virallisia mittausasemia ei kovin kylmiin paikkoihin ole tehty yhtä suurella innolla kuin lämpimiin. Laskennallisesti on selvitetty paljon kylmiä paikkoja ja alhaisia lämpötiloja, mutta virallisiin säätilastoihin ei noita lukuja ole hyväksytty. Elohopean on pitänyt oikeasti laskea mittarissa alas.

Siperiassa on kylmää, erityisesti Jakutiassa. Kanadan pohjoisosissa on kylmää, samoin kuin Alaskassa. Pohjoisnavallakin varmaan, mutta sehän on jäätynyttä merta.

Kun maailman kylmin lämpötila mitattiin alkoi kylmä sota olla lopuillaan. Sittemmin maapallolla ovat lämpimämmät virtaukset vaikuttaneet, toivottavasti kähinän Ukrainassa tähän trendiin muutosta tee.


sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Puiden varjossa Liebermannin kanssa


Tänään 1847 syntyi Max Liebermann (k. 1935), jota pidetään saksalaisen impressionismin keskeisenä tekijänä. Liebermannin kuva-aiheena oli useasti varjostavien puiden alla tapahtuva. Nämä maalaukset sopivat Suomen kesää juuri näinä päivinä.







lauantai 19. heinäkuuta 2014

Kaikkea täytyy epäillä




Peter Singer
Marx
suom. Teppo Eskelinen
Into 2013


Viimeiset kaksikymmentä vuotta Karl Marxin ajattelusta on keskusteltu enemmän kuin koko edeltävänä vuosisatana. Nyt Marxin teoksia on todellakin luettu ja käsitys hänen filosofiastaan on muodostettu sen mukaan, eikä poliittisen tarkoituksenmukaisuuden tai oletusten perusteella. Aatehistorioitsijat ovat paljastaneet, että merkittävimmätkään 1900-luvun alkupuolen marxilaiset olivat perehtyneet vain pieneen osaan oppi-isänsä ajatusmaailmasta.

Marxin ajattelua on siis hyvä avata. Suomessa lähinnä moraalifilosofina ja eläinten oikeuksien ajajana tunnettu Peter Singer (s. ) kirjoitti jo 1980 "hyvin lyhyen esittelyn" (Marx: A Very Short Introduction) Oxford University Pressille. Alle 150-sivuinen ja pienikokoinen teos on alkujaan ilmeisesti kuulunut laajempaan filosofien ajattelua esittelevään kirjasarjaan.

Samoihin aikoihin kun Singer kirjoitti hyvin lyhyen esittelynsä, luin Marxin Saksalaisen ideologian. Tekstiä pidetään yhtenä keskeisimmistä Marxin kirjoittamista ja se oli tuolloisessa Suomessa helposti ja laajasti saatavilla. Kouluikäisenäkään en siitä tunnistanut silloin poliittisessa julkisuudessa ollutta Marxia tai marxilaisuutta laisinkaan. Osa Marxin ajatuksista tuntui jopa päinvastaisilta kuin kommunistien poliittiset tavoitteet esittivät. Filosofian tutkijat olivat tämän siis havainneet jo aikaisemmin, ja Singerin anglosaksisessa maailmassa tekemä popularisointien popularisointi sen vahvistaa.

Singer puolustaa vahvasti Marxin ajattelua totalitaarisia rakenteita vastaan. Suomentaja Teppo Eskelinen arvelee, että siinä näkyisi brittiläinen reaalipolitiikka, mutta oma suppeampi kokemukseni samalta ajalta puhtaan suomalaisesta näkökulmasta oli sama.

Marxiin liitetään usein ajatuksia siitä, miten rahojen jakaminen tasan kaikkien kesken ei onnistu. Varmaan tälläkin hetkellä joku kirjoittaa tuota jonnekin Uuden Suomen blogikommenttiin. Singer painottaa, että Marx ei ollut kiinnostunut jakamisesta vaan tuotannosta. Vain tuotannolla oli todellista merkitystä. Kun sitä on riittävästi, niin jakaminen hoituu omalla painollaan.

Talous on suhteellisuuden maailma. Talo muuttuu mökkirähjäksi, jos sen naapuriin alkaa nousta kartanoita ja palatseja. Palkkojen ja koroillaeläjien tulojen pitäisi kasvaa samassa suhteessa, jotta tyytyväisyys yhteiskunnassa säilyisi. Pääomatulojen suuremman kasvun myötä kateutta herättävien tulonjakosuhteiden lisäksi koroillaeläjien valta työläisiin kasvaa. Koroillaeläjät pääomillaan voivat entistä suuremmassa suhteessa voivat päättää mitä taloudessa tapahtuu.

Singerin mukaan kestävin osa Marxin työstä on ollut muuttaa ihmisten ymmärrystä omasta luonnostamme ja syventää käsityksiä siitä, mitä on olla vapaa. Liberaalit Marxin aikoina, samoin kuin nykyään, vastustavat valtion puuttumista markkinoihin. Näin vapaus toteutuisi parhaiten. Marxin mielestä asia on päinvastoin. Jos emme hallitse yhteiskuntaamme, niin emme ole vapaita. Parhaiten Singerin mukaan tämä näkyy arkisissa asioissa, esimerkiksi työmatkaliikenteessä. Yhteiset päätökset asioiden järjestämisestä vapauttavat ihmisiä enemmän kuin näennäinen valinnan vapaus.

Marx ajatteli, että ihmisluonto ei ole olemuksellinen vaan taloudellisten ja sosiaalisten olosuhteiden myötä muuttuva. Tätä Singer pitää toiseksi tärkeimpänä antina modernille ajattelulle. Se on niin hyväksytty, että paluu aikaisempiin käsityksiin tuntuu mahdottomalta. Vaikka Marx sai ihmisluontoon vaikuttavat asiat määriteltyä, niin uuden yhteiskunnan rakentaminen niiden perusteella ei ollutkaan niin helppo homma kuin filosofi kuvitteli. Yliopistoissa on nykyisin kokonaisia tiedekuntia yhteiskuntatieteilijöitä pohtimassa näitä muuttuvia suhteita. Ja liberaalejakin on tuossa joukossa ihmettelemässä vaikutuksia ja niiden vastavaikutuksia. "Kaikkea täytyy epäillä", oli Marxin suosikkimotto. Sitä yhteiskuntatieteilijät nimenomaan tekevät.

Ihan aiheellista oli suomentaa Singerin Marx nyt. Toivottavasti teos on löytänyt oikeisiin käsiin.


perjantai 18. heinäkuuta 2014

Isokivi



Jalkaisin -blogissa kuljetaan pääasiassa Keski-Suomen kävelyreittejä. Eilen lähdin pienimuotoisesti blogia pitävän kengän jalanjälkiin ja poikkesin 1,7 kilometrin vaellusreitin päässä olevan Isonkiven luona.


Siirtolohkareelle kulkijaa ohjattiin väliaikatiedoin matkasta ja matkasuunnasta.



Viimein, kuin yllättäen männikön keskeltä näyttäytyi kohde, jääkauden kuljettama iso kivenmurikka.



Puut yrittävät kasvaa kaikkialla. Tämä paikka kiven kyljessä ei taanne mahdollisuutta näyttäviin mittoihin venymisessä.


Kiven juurella olivat nämä puuoliot.


Kiven päälle olisi ollut reitti kiivetä ilman erityisvälineitä. Päällä jäi kuitenkin käymättä, kun jalan livettyä luisuin metrin verran alaspäin kiven pintaa.


Varustus kiven luona oli mainio. Laavu, halkoliiteri puolillaan ja huussi.


Kiven silmää olisi voinut jäädä tuijottelemaan pidemmäksikin ajaksi.


Laavulla oli vieraskirjoina kaksi sinikantista vihkoa. Molemmat olivat aivan täynnä. Uusi vihko olisi tarpeen. Vieraskirjoista päätellen reitti ja laavu on tehty vuonna 2006.



Palatessa huomasin vielä yhden opasteen. Taimikon keskellä oli kynttiläkuusi, jota näin hoksautettiin katsomaan.


torstai 17. heinäkuuta 2014

Purkki hernekeittoa, kiitos!


Tänään 1749 syntyi kondiittori Nicholas Appert, jonka myöhempi maailma muistaa säilömisen isänä. Kokkina ja sokerileipurina elantoaan hankkineen Appertin tarkoitus ei ollut tuhota kotien ruoanlaittoa, vaan säilömisen taustalla oli sotilaspolitiikka.

Armeija marssii vatsallaan, tietää vanha viisaus. Muinoin armeijat, niin vihollisen kuin omakin, keräsivät muonituksen kulkemiltaan alueilta. Jos vastapuoli käytti poltetun maan taktiikkaa, ei armeijalla ollut perään menemistä. Tai jos menikin, niin huollon oli toimittava.

Saadakseen taktista etua Ranskan armeija ja sen kenraali Napoleon Bonaparte julisti vuonna 1795 kilpailun, jonka avulla toivottiin saatavan paremmin säilyvää ruokaa. Appert otti kilpailun tosissaan. Hän kokeili kaikenlaista. Ja useaan kertaan. Viimein 1809 Appert keksi kokeilla, miten ruoan säilyttämiseen käytetyn lasipurkin kiehauttaminen ja sulkeminen ilmatiiviisti vaikuttaisivat.

Se keino tepsi ja Appert sai seuraavana vuonna 1810 armeijan lupaamat 12,000 frangia. Appert ei tiennyt bakteereista tai muistakaan pöpöistä. Käytäntö kertoi ruoan säilyvän ja keisariksi kehkeytynyt Napoleon saattoi marssittaa armeijansa 1812 kohti Moskovaa.

Purkkiruoka ei pelkästään ole ratkaisu elämän suuriin tai pienempiin haasteisiin. Ei Napoleonillekaan. Kun yksi ongelma on ratkaistu, ilmenee toinen.

Appertin idea siirrettiin välittömästi peltipurkkiin. Appert kertoi säilöntäkeinostaan julkaisemassaan kirjassa L'Art de conserver les substances animales et végétales (1810). Peltipurkin keksi tietysti kauppias, vieläpä britti. Peter Durant jopa patentoi tämän sylinterinmuotoisen säilytysastian.

Purkkiruoista hernekeitto on parasta. Nykyisen Jalostajan purkin kylki kertoo ruoan olevan sopivaa monista ruokavaivoista kärsiville.




keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Ensimmäiset setelit

Tukholman pankin seteli vuodelta 1666.

Tänään 1661 Stockholms Banco, Johan Palmstruchin vuonna 1657 perustama yksityinen pankki laski liikkeelle ensimmäisen eurooppalaisen setelirahan. Kiinalaiset olivat kokeilleen painotuotteita maksuvälineinä ja arvon ilmaisijoina jo tuhat vuotta aikaisemmin. Tukholmassa toimittiin kuitenkin paikallisten rahaolojen innostamina. Ruotsissa virallinen valtion raha oli kuparista, ja kun vuosisadan mittaan kuparin arvo suhteessa hopeaan laski, niin kupariplootujen koko ja paino kasvoivat niin suuriksi, etteivät isommat rahat olleet helppoja käyttää.

Viidessä vuodessa Palmstruchin setelirahat tulivat hyvin suosituiksi. Niitä liikkui ja käytettiin myös Suomessa. Tukholman pankilla oli vuosina 1663-1667 haarakonttori Turussa.

Varhaisimmat setelit vastasivat lähinnä pankkivekseleitä, joka kirjoitettiin setelin nostajan haluamalle summalle. Tuotekehitys pian loi vakiosummaiset setelit (10, 25, 50 ja 100 taalaria hopeaa). Seteleissä oli sarjanumerot ja koko joukko pankin johdon allekirjoituksia takaamassa sen arvon.

Pankkitoiminta oli jo 1600-luvulla tiukasti valtion säätelemää toimintaa. Säätelystä ja valvonnasta huolimatta vaalittu luottamus Tukholman pankkiin meni suuremman suosion myötä. Kun suurempi joukko setelirahojen haltijoita ilmaantui haluamaan rahansa hopeassa tai kuparissa, niin pankin holvien varat eivät riittäneet.

Luottamus alkoi horjua jo 1664, kolme vuotta ensimmäisten seteleiden jälkeen. Oikeuslaitos otti pankin selvitettäväkseen ja 1668 sen toiminta lopetettiin. Palmstruch sai kuolemantuomion liian suurien riskien ottamisesta. Seuraavan kerran setelirahoja Ruotsissa tai Suomessa käytettiin 1800-luvulla. Palmstruchia ei mestattu, vaan hänen tuomionsa muutettiin vankeudeksi.

Stockholms Banco oli ensimmäinen pankki Ruotsissa. Kaarle X Kustaa antoi privilegion pankille toivoessaan rahoitusta meneillään olleelle Puolan sotaretkelle. Pamstruchin pankki sai 30 vuoden monopolin pankkitoimintaan.

Yksityinen ei saavuttanut kruunun ja valtion tuesta huolimatta sellaista luottamusta ja arvostusta, että olisi voinut hoitaa luotto- ja rahavälineasioita uskottavasti. Sen raunioille valtiopäivät päättivät perustaa Ruotsin valtionpankin. Se toimii edelleen.


tiistai 15. heinäkuuta 2014

Twiitit

Tänään 2006 avattiin Twitter.



Twiitit

 Näytä minulle uusia twiittejä
  1. Kävivät liisteröimässä yön mustan levyn ikkunaa vasten ja hyssyttelivät linnut ja nyt muka pitäisi nukkumaan sitten mennä?
  2. Hemlock Groven 2. kausi katsottu. Kiva sarja, tosin hieman pillastuu ehkä käsikirjoittajien heppa välillä.
  3. Nadine Gordimer: evergreen, ageless and an inspiration to all writers
  4.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
    Mänttä kuhisee taidetta. Martta Heikkilä katsasti suuria kokonaisuuksia.
  5.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
  6.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
    Easy win for returning from a ban Zoltan Kovago out to a substantial SB of 65.82m in the DT in Linz.
  7. -voittajanovelli Mare Nostrum vielä lukematta? Huomenna tuulet voimistuvat löytyy kaupastamme à 12,95 €
  8.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
  9. Tuli teki tuhoa Viipurin keskustassa. Huomaa myös uusi termi "kulttuuriperintötalo".
  10. “We must continue to be tormented by the ideal.” – Nadine Gordimer
  11.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
    oiiii.. tuuli tuo ihanan meren tuoksun nenään, tiirat ja lokit huutaa taivaalla ja vanha meriläisvene putputtelee.
  12.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
    Ilosaaren pölyt huuhdottu pois. Olihan aivan törkeän hyvä ohjelma, sää ja seura. Toimiva, erinomaisesti järjestetty festari. Suosittelen.
  13. Lurun luvut: Richard Wiseman: 59 Seconds - Think a Little, Change a Lot
  14.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
    Happy birthday Lee Friedlander—he is 80 today. His photographs of New Orleans, now on view at the Yale Art Gallery:
  15.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
    Jos 80-luvulla syntyneet ovat kasareja, "60-lukulaisia" pitäisi saman logiikan mukaan oikeasti kutsua 40-lukulaisiksi.
  16.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
    Leaving Hamina for a night sail. Wonderful weather and super moon.
  17.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
    Check out the National Lib of Finland's Flickr stream to relive a fantastic OR or to see what you missed
  18.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
    Justin Gatlin 9.82 seconds to win the men's 100m in Linz. Mike Rodgers 2nd in 9.92 SB .
  19. ‘The Poet is Inessential’: Alice Notley Reads from Negativity’s Kiss on KCRW’s ‘Bookworm’
  20.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
    We Wrocławiu Jakub Krzewina ustanowił rekord życiowy w biegu na 400 wynikiem 45.11 PB, 3 wynik w historii polskiej LA, minimum na ME!!!
  21. Eilinen Nasan rakettilaukaisu videona - mukana myös espoolaiskoululaisten avaruusssienet
  22. My followers live in Finland (91.7%), the U.K. (3.1%), the U.S. (2.1%) & more. Create your map at
  23. Jahas, täytyykin valmistautua illan fudismatsiin! Eiku ei tarvitsekaan. ?
  24. Leena Lumi: Vie sie, mie vikisen, mut nyt mie jään lomalle!
  25.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
    Härkämäen aurinkopäivänä 27.7. on mahdollisuus tutustua meteoriitteihin. Mukana myös muutamia harvinaisuuksia.
  26. Taidan siivota vaatehuoneen ja majailla siellä loppuviikon. Niinku vinksahtaneella retkellä, ois paperia, kyniä ja kaikkee.
  27.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
    MT Howard Siler, US bobsled Olympian, inspiration for John Candy character in "Cool Runnings" has died aged 69
  28. Saran kirjat: Dekkarikesä: Tänä kesänä dekkarit ovat vallanneet minut taas pitkästä aikaa. Lueskelen vuoden ai...
  29.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
  30.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
    South African anti-apartheid author, Nobel winner Nadine Gordimer dies at 90:
  31. mies jonka perään enkelit viheltävät korvat soivat nojatuolin niskatukea vasten -Ville Vanhala: Konepeltivirta
  32. Nadine Gordimer, novelist and anti-apartheid campaigner - a life in pictures
  33. The Not the Booker prize is back – you have until 27 July to take part in the world's most democratic literary award
  34.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
  35.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
  36.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
    Tim Danielson, former sub-4:00 miler, was sentenced to 50 years for the murder of his wife:
  37. Kirjakepponen: Tarquin Hall : Vish Puri ja nauruun kuolleen miehen tapaus
  38.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
    ikävän näköinen saari tämä ja haju sanoinkuvaamaton. Olisiko jo yli 1000 :a?
  39.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
    Ich kann mich noch nicht entscheiden, ob ich den Schalter für heute umlege.
  40.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
    Museum provision should be a statutory element of local authority services say John Holden and Robert Hewison
  41. Surisevat kalligrafiset hyönteisradat näköpiirin reunoilla kirjoittavat horjuvia muistosanoja kuluvalle kesälle.
  42.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
  43. Tässä kohdassa tarinaa kesän juoni pyrkii hajoamaan irrationaalisiksi viserryksiksi ja pidättyväksi odotukseksi; syys istuu junassa jo.
  44.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
    1. Esko Valtaojan kosmologia-keskustelusarjan 1. osa on vielä pari tuntia Yle Areenalla, katsokaa ihmeessä!
    2. Katsoin juuri itse, ja (taas) nautin. Vaikea ymmärtää miten kukaan koulutettu ihminen voi näiden jälkeen uskoa uskontojen satuihin.
    3. Varmaan sinäkin jo katsoit tuon - ja ehkäpä jo kakkosenkin? Sitä en tänään jaksanut, mutta muistan, eikä ehkä jää viime tippaan.
  45. Taivaanmöyrimyksen vetäydyttyä horisontin taakse linnut jutustelevat pihapuussa helpottuneina joskin lievästi traumatisoituneina.
  46.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
    When a musical note is united in love, everything becomes immensely, magic!
  47.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
    Have conducted a thorough frog search, didn't find anything. Either it has crept out of the back door during the day or it's a quantum frog.
  48.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
  49. Yllätysverkkojaan ikkunoitten ulkopuolelle kutovat hämähäkit auttavat kirjoittamistyössä.
  50. Ahti, Hurma ja Unnukka odottelevat pääsyä sulkuun Taipaleen kanavalla.
  51. Ahti, Hurma ja Unnukka odottelevat pääsyä sulkuun Taipaleen kanavalla.
  52. A Post That Proves We Are Not Ready to Purge Trisha Low
  53. Anna minun lukea... Elokuvissa: Tähtiin kirjoitettu virhe
  54.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
    The end of a World Cup tournament is Colder Than Death! Me on Fassbinder, Football & the 1954 World Cup Final:
  55.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
    Tulivuorenpurkaukset, maanjäristykset ja hirmumyrskyt uhkaavat - Illan Prisma "Katastrofin kynnyksellä" netissä:
  56.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
  57. Nadine Gordimer, novelist and anti-apartheid campaigner – a life in pictures
  58. This Swede takes credit for 2.7 million Wikipedia entries. So why are purists complaining? via
  59.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
    Injury reports: Chicherova leg pain, seeing doctors. Parchment hamstring problem most probably out of Comm Games.
  60.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
  61.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
  62.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
    RT : Olympic gold medalist Mo Farah attempts the record for 100m sack race!
  63.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
    Prismassa alkoi juuri , osa 1 . Herätän sisäisen luonnontieteilijän esiin tunniksi.
  64.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
    New series investigates Qatar's mass screening of teenage African talent as it tries to build a credible national team for 2022.
  65. "Ei ymmärrä maailmaa, jossa ihmisääni ei ole läsnäolon välttämätön ehto." -Mari Laaksonen: Galleria Noesis
  66.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
  67. Cheers so much guys for the enthusiasm about the free track! I've now put all the free downloads in a single...
  68. Nadine Gordimer inspired Mandela – tell us about your favourite protest writers, ask
  69. Tahaton lueskelija: Héctor Heuleusou: Ravintopilleri
  70. Iltaruno klo 7: Pantti-Antti delasi / kohtuuttomat taksat / elämällä usein on / hengelläsi maksat
  71.  Käyttäjän  uudelleentwiittaama
    A theoretical physicist explains one major thing we've all been misunderstanding about science.
  72. Leena Lumi: Koska en voi olla heikompia vastaan, olen heidän puolestaan ja siksi olen...
  73. Tästä biisistä muuten tykkään paljon. ♫ She Keeps Us Safe – Jim Petrol
  74. Kun pariskunnasta molemmat ovat taiteilijoita, jaksaako kumpikaan tehdä ruokaa? Ei jaksa, viekää se uloste kauas minusta.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset