perjantai 25. heinäkuuta 2014

Vapaata pudotusta


Lyhyet piipahdukset kesäfestivaaleille jatkuvat. Eilen olimme Pyhäjärvellä Täydenkuun tansseissa. Aikatauluun mahtui Panu Varstalan ja tanssiryhmä Off/Balancen Vapaa pudotus. Pohdin urheilutalo oli otettu kokonaan esityksen käyttöön, kun siihen oli nivelletty osaksi elävä musiikki ja Matti Häyrysen valokuvanäyttely.

Vapaan pudotuksen tanssijat latautuvat esitykseen.
Festivaalien aikana Panu Varstala työryhmineen on pitänyt nykytanssi- ja parkourkurssia. Paikkasidonnaiseksi suunnitellussa Vapaassa pudotuksessa oli elementtejä parkourista, liikkumisen taidosta. Kuitenkaan musiikki, valokuvat tai seinillä juokseminen eivät nousseet yli tanssin. Tämä oli selkeästi nykytanssiteos.

Vapaan pudotuksen tuottamia ruumiinkuvia oli tutkittu tarkasti. Tuolille yhden käden punnerrukseen noussut Varstala oli selkeästi samassa asennossa kuin tv-kuvissa nähty vapaassa pudotuksessa oleva ihminen. Aikaisemmin oli nähty muun muassa ilmavirtojen vaikutuksesta syntyviä kasvonilmeitä.

Urheilusalissa olleet, ikäänkuin kulttuurilta syrjään työnnetyt patjat ja muu rekvisiitta tulivat osaksi teosta. Ikkunakaan ei ollut auki pelkästään hellekelien vuoksi. Yksi tanssijoista hyppäsi siitä ulos. Painin harjoitusvastustajaa ei käytetty, vaikka sen sijainti näkyvällä paikalla toi odotusarvoja.

Torstain esitys oli toinen festivaaleilla. Festivaalien facebook-sivuilla iloittiin ensimmäisen esityksen katsojamäärästä. Toiseenkin riitti väkeä.

Eilen lisäksi harjoiteltiin ensi vuotta varten. Pilluralli on esitys, jossa katsojat pääsevät esiintyjien tuunattujen autojen takapenkillä tai esiintyjiä seuraamalla joutomaille, tienvarsille ja julkisille esiintymispaikoille. Mutta demoja tulevasta vuodesta en ehtinyt seuraamaan, se jää varsinaiseen esitykseen 2015.


1 kommentti:

Reijo Valta kirjoitti...

Ei kun oli se tanssi & parkour -kurssi peruuntunut, ohjelmalehteen ei tuo tieto ollut ehtinyt.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset