tiistai 22. heinäkuuta 2014

Kullervo, Kalervon poikaUntamo laski lupaa kysymättä verkkonsa veljensä Kalervon kalavesiin. Kalervo kylvi kauransa Untamon maille, aivan pihapiirin tuntumaan. Siitäpä hyvin nopeasti päästiinkin veljesvihaan ja -sotaan. Tällaisessa ilmapiirissä kasvoi Aulis Sallisen Kullervo, joka esitettiin eilen Savonlinnan oopperajuhlilla. Esitys oli tältä kesältä viimeinen ja se esitettiin Yle Teemalla suorana lähetyksenä.

Viha synnyttää vihaa. Tämä on hyvin universaali viesti, vaikka tapahtumat olisivat sijoitetut muinaiseen, kalevalaiseen Suomeen. Kullervo kantaesitettiin Los Angelesissa vuonna 1992, ja se yhdistettiin heti kantaesityskaupungissa meneillään olleisiin rotumellakoihin. Neljä poliisia pieksi pidätyksen yhteydessä Rodney Kingin ja pääsivät asiasta kuin koira veräjästä. Kun Untamon uuhi söi Kalervon kauran, niin Kalervon kärtsä koira repi Untamon uuhen.

Kari Heiskanen lavastuksessaan korosti koston kierrettä. "Minä kostan" kirjoitettiin seinään ensimmäisen näytöksen aluksi, ja veren punainen suurin kirjaimin tehty kosto ilmestyi joukkotuhonnan aikana seinälle toisen näytöksen loppupuolella.

Mikään Kullervon elämässä ei tunnu sujuvan. Väkivalta, tapot ja murhat seuraavat toisiaan. Lemmen viesti tulee perille aivan väärin ymmärrettynä. Oman perheen tapaaminen pitkän orjuuden jälkeen ei pääty onnen kyyneliin, vaan surun. Ainoan ystävänsä Kullervo ajaa hulluuteen.

Kullervo ei osaa surra. Hän osaa vain kostaa ja vihata.

"On tämä hullu ja järjetön maailma.
Pahuutta se synnyttää,
kasvattaa ja hellii.
Ei vääryyttä se kosta.
Ei se kosta! Minä kostan!"
Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset