maanantai 21. heinäkuuta 2014

Kaikkien aikojen kylmyysennätysKolme vuotta sitten heinäkuussa kirjoitin kaikkien aikojen lämpöennätyksestä. Tänä kesänä helle-ennätyksiä ei ainakaan Suomessa ole hätyytelty. Onkin aika muistella maailman kylmyysennätystä. Tänään 1983 Vostokin tutkimusasemalla mitattiin maailman toistaiseksi kylmin lämpötila, -89,2 celsiusta.

Etelänapamantereella sijaitseva Vostokin tutkimusasema avattiin joulukuussa 1957. Sen perustivat neuvostoliittolaiset, nykyisin asema on venäläisten, yhdysvaltalaisten ja ranskalaisten yhteinen. Asema sijaitsee lähellä magneettista etelänapaa ja maapallon kylmyyskeskusta. Paikka on vajaat 3500 metriä merenpinnan yläpuolella ja siellä on tehty maailman ilmastohistoriaa selvittäneitä jääkairauksia hyvin syvälle.

Eteläisellä pallonpuoliskolla on nyt talvi. Vostokin sääaseman mittausten mukaan keskilämpötila tähän aikaan vuodesta siellä on -65 astetta. Kesäisin, jolloin Vostokin asema perustettiin, lämpötila keskimäärin on -42 pakkasen puolella.

Epävirallisten mittausten mukaan korkein lämpötila Vostokissa on ollut vain -12,2 celsiusta. Nuo epäviralliset lukemat kertovat myös, että 1991 pakkanen olisi ollut -91 hujakoissa.

Maailman kylmimmän paikan määrittely on vaikeampaa kuin lämpimimmän. Virallisia mittausasemia ei kovin kylmiin paikkoihin ole tehty yhtä suurella innolla kuin lämpimiin. Laskennallisesti on selvitetty paljon kylmiä paikkoja ja alhaisia lämpötiloja, mutta virallisiin säätilastoihin ei noita lukuja ole hyväksytty. Elohopean on pitänyt oikeasti laskea mittarissa alas.

Siperiassa on kylmää, erityisesti Jakutiassa. Kanadan pohjoisosissa on kylmää, samoin kuin Alaskassa. Pohjoisnavallakin varmaan, mutta sehän on jäätynyttä merta.

Kun maailman kylmin lämpötila mitattiin alkoi kylmä sota olla lopuillaan. Sittemmin maapallolla ovat lämpimämmät virtaukset vaikuttaneet, toivottavasti kähinän Ukrainassa tähän trendiin muutosta tee.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset