perjantai 4. heinäkuuta 2014

Väinämöisiä ja keramiikkalapsia


Lapinlahden taidemuseo on tämän kesän kiinni. Museorakennuksessa on keväällä alkanut remontti. Samaan museokokonaisuuteen kuuluva Eemil Halosen museo Väärnin pappilan entisessä kivinavetassa on kuitenkin avoinna. Nimensä mukaisesti museo esittelee kuvanveistäjä Eemil Halosen (1875-1950) työtä. 

Halosen merkittävin taiteellinen kausi näyttelyn perusteella vaikuttaisi olleen 1900-1930-luvuilla. Hän ammensi paljon Kalevalasta ja kansallisromanttisesta kansanperinteestä. Esillä olleet työt kuvasivat muun muassa Väinämöistä ja raudan syntyä. Marjatta oli saanut näihin ajattelumalleihin hyvin sopivasti madonnamaisen muodon.Alakerrassa oli vaihtuvana näyttelynä Tarja Malisen (s. 1961) Tyttöjen talossa, poikien huoneessa. Keramiikkaveistokset antoivat kuvan, että tytöillä tai pojilla omiin ryhmiin jaettuna ei ole kovinkaan kummoista. Yhdessä, sekaryhmänä on paljon tasapainoisempaa.

Eemil Halosen museon toisena perusnäyttelynä oli Lapinlahden kotiseutunäyttely Elettiin sitä ennen vanhaan. Hyvin ilmeisesti samassa rakennuksessa olevien taidenäyttelyiden vaikutuksesta kotiseutuesineistöä esiteltiin väljästi ja tilavasti. Eipä tähän kokonaisuuteen sopisikaan täyteen ahdettu kotiseutuhuone.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset