tiistai 29. heinäkuuta 2014

Yhdeksäs aalto


Tänään 1817 syntyneen Ivan Aivazovskin vuonna 1850 tekemää Yhdeksättä aaltoa on usein pidetty kauneimpana venäläisenä maalauksena. Yöllinen myrsky on aiheuttanut haverin ja aamun auringonsäteet paljastavat muutamien ihmisten sinnitelleen laivan rippeiden avulla hengissä.

Taivas ja meri on kuvattu lämpimin värein. Nimi viittaa vanhojen merenkävijöiden uskomuksiin, että yhdeksäs aalto on suurin. Sen jälkeen on luvassa taas pienempiä, helpompia aaltoja. Kuvan yhdeksäs aalto ei näytä enää hengenvaaralliselta. Myrsky on laantumassa päivän nousun myötä.

Meri ja myrskyt olivat armenialaissukuisen, Krimillä syntyneen Aivazovskin erikoisalaa. Venäjän laivasto teki pitkäaikaisen kontrahdin taiteilijan kanssa. Merta ja muuta Aivazonski kuvasi ahkerasti, yli kuudentuhannen teoksen verran. Silti häntä pidetään yhtenä eniten väärennetyistä venäläismaalareista.

Useimmiten Aivazovskin meri oli Mustameri. Mutta ei aina. Kolme vuotta sitten Tukholmassa huutokaupattiin Aivazovskin Bomarsundin taistelua kuvaava teos, joka hinta nousi peräti 7,6 miljoonaan kruunuun.


* Yhdeksäs aalto. Google Art.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset