torstai 7. elokuuta 2014

Laiskoista pojista vaimoja


Historiallinen sanomalehtikirjasto tarjoaa etusivullaan mahdollisuutta katsoa mitä lehdet ovat kirjoittaneet tänä päivänä tasavuosikymmeniä sitten. Tekijänoikeuksien suoja-ajoista huolehtiminen on estänyt tasan sata vuotta sitten kirjoitetun paljastamisen netissä vapaasti, mutta satakymmenen vuotta sitten kirjoitettu on uskallettu jo jakeluun laittaa.

Sunnuntaiaamuna 7. elokuuta 1904 Oulun Ilmoituslehti kertoi pääuutisenaan ministerivaltiosihteeri Vjatšeslav Konstantinovitš von Plehwe murhasta. Tapaus oli sattunut Pietarissa ja lehti raportoi kaksi eri totuutta tapahtuneesta. Molempien mukaan kuitenkin valtiosihteeri räjäytettiin vaunuihinsa matkalla Baltian asemalle. Kainalojutussa kerrottiin, että Suomen Keisarillinen Senaatti aikoi lähettää seppeleen von Plehwen haudalle.

Virkamiesten kamalia kohtaloita lehdessä käsiteltiin laajemmaltikin. Eräs Intiassa työskennellyt sir Gilbert Campbell oli joutunut varkaan ja käärmeen ahdistelemaksi. Onneksi neuvokas britti oli selviytynyt molemmista.

Ulkomailta esitellään Korean niemimaan elämää otsikolla Laiskureiden maa. Sama objektiivis-asiallinen linja jatkui itse jutussa: "Korea ... ansaitsee laiskureiden maan nimen, sillä sen asukkaiden huomattavimpana luonnepiirteenä on joutilaisuus. Korealainen soveltuisi oivallisesti satumaahan, missä maa itsestään antaisi riisikakkuja ja valmiit vaatteet kasvaisivat puissa, kuitenkin sillä ehdolla, että hänellä olisi kuli-palvelija, joka poimisi hänelle mannan, ja vaimo, joka korjaisi puiden pukuhedelmät hänelle, sillä itse hän ei sitä varmaankaan viitsisi tehdä."

Paikallisuutisissa kerrottiin, että elokuun alusta poliisilaitoksen palveluksesta ovat eronneet konstaapelit K. Yrttiaho ja A. Kärki.

Loppulehdestä oli vinkkejä ja vitsejä. Rotista kerrottiin pääsevän eroon maalaamalla kivihiilitervalla niiden kulkuaukot. Huumorin kukassakaan ei asennekasvatusta unohdettu:

"Äiti, tuleehan minusta mies, kun minä tulen isoksi?"
"Niin kyllä, poikaseni, mutta että sinusta voisi tulla mies, täytyy sinun olla ahkera."
"Mutta, äiti, tuleeko niistä laiskoista pojista sitten vaimoja, kun ne tulevat isoksi?"* Oulun Ilmoitussanomat 7.8.1904.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset