keskiviikko 20. elokuuta 2014

Uumajan Elektra


Uumajan kulttuuripääkaupunki vuoden suursatsaus on Norlannin oopperan toteuttama Richard Straussin Elektra. Esitys oli samalla oopperan 40-vuotisjuhlaesitys. Näyttävää visuaalista ilmettä oopperalle on ollut tekemässä katalonialainen, vuonna 1979 perustettu La Fura dels Baus -ryhmä. Ryhmä on tehnyt esityksiä ympäri maailman, mutta suurimman yleisön se lienee saanut kotikonnuilla Barcelonan olympialaisten avajaisissa. Spektaakkelien luominen on heidän erikoisalaansa.

Rikas visuaalinen spektaakkeli Uumajan vanhan varuskunnan alueelle oli luotukin. Suuret mekaaniset jättiläiset, räjähdykset ja tuhannet litrat virtaavaa verta lavastivat antiikin synkkää sukutarinaa. Tässä tarinassa eivät tenorit pönöttele, sopraanot pitävät huolen tapahtumien kulusta.

Ulkoilmaesityksissä on riskinsä. Vielä kaksi tuntia ennen oopperan alkua Uumajassa satoi. Pari tuntisen katsomossa nopeasti hämärtyneessä illalla selvisi kastumatta.

Ohjelmalehtisen mukaan kaksisataa metriä pitkä esiintymislava on maailman suurin oopperanäyttämö. Suuret hahmot vaativat suuren tilan. Kun se tuli hyvin käytetyksi ja täytetyksi, niin pelkkää ennätyskikkailua ei harrastettu.

Esitystä sai kuvata vapaasti kunhan ei käyttänyt salamaa. Tällaista lupaa oopperoissa harvoin annetaan. Norlannin ooppera on jopa julistanut kilpailun parhaasta otetusta ja jaetusta kuvasta. Kuvia onkin jo jaettu jonkinverran.

Taiteellinen johtaja Kjell Englund lupaili sellaista esitystä, jota et tule koskaan unohtamaan. Kuvat auttavat elämään kohtauksia uudelleen ja muistamaan.* Elektra esitetään vielä kaksi kertaa, 21. ja 23. elokuuta 2014.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset