perjantai 30. tammikuuta 2015

Charlien tie Suomeen


Tänään mainittiin nimi lehdessä. Kaleva uutisoi, että Charlie Hebdo on esillä Oulun sarjakuvakeskuksessa Kulttuuritalo Valveella. Lehti on ollut keskuksen seinällä jo parin viikon ajan. Sitä tiedusteltiin myös meiltä kun uutisointi Pariisin iskuista oli kuumimmillaan.

Oulun sarjakuvakeskuksella on esillä tulostettu versio lehdestä. Painettuja lehtiä on viimein saatu Suomeen myyntiin pitkällisen selvittelyn jälkeen. Eilen lehteä on saanut Kolmen Sepän kirjakaupasta Helsingissä ja tänään Turun sarjakuvakaupasta. Tiettävästi molemmista paikoista lehdet on jo myyty loppuun.

Lehtien irtonumerojakelu on hyvin keskittynyt toimiala. Turun sarjakuvakaupan selvittelyissä kävi ilmi, että yksinoikeus Charlie Hebdon irtonumeroiden tukkumyyntiin oli Lehtipisteellä. Oikeus oli päätynyt yhtiölle yrityskauppojen yhteydessä, ja nimellisesti kuului jo lakkautetulle alatoiminimelle.

Lehtipiste kertoi useille medioille, että sillä ei ole yksinoikeutta Charlie Hebdon tukkumyyntiin. Lisäksi se kertoi, ettei yritys aio tuoda lehteä Suomeen. Ranskalainen tukku kuitenkin oli toista mieltä ja ei ottanut tilauksia vastaan muilta toimijoilta, edes tukkukauppiailta.

Sosiaalisessa mediassa levisi tieto, että Suomi oli jäämässä ainoaksi länsimaaksi, johon ei oltu tilattu ainoatakaan kappaletta kohun keskiössä olevaa lehteä. Tässä vaiheessa Lehtipiste ilmeisiä imagohaittoja välttääkseen päätti sittenkin tuoda lehteä Suomeen. Turun sarjakuvakauppa sai haluamansa tuhat kappaletta ja Rosebud-kirjakauppa oman pienemmän eränsä. Turun sarjakuvakaupan tiedotteen mukaan Lehtipiste ei perinyt tilauksesta välityspalkkiota. Sarjakuvakauppa aikoo lahjoittaa oman osuutensa myynnistä hyväntekeväisyyteen.

Pariisin hyökkäys oli kova isku sananvapaudelle ja sarjakuvatekijöille/pilapiirtäjille. Siksi lehti oli aiheellista laittaa esille. Uhrien kunnioittamiseksi.


Satiirilehti Charlie Hebdo esillä Oulussa. Kaleva 30.1.2015.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset