torstai 8. tammikuuta 2015

Je suis Charlie


Eilisessä iskussa pariisilaisen Charlie Hebdo-lehden toimitukseen kuoli ainakin kaksitoista ihmistä. Joukossa oli lehden päätoimittaja, kolme muuta sarjakuvantekijää/pilapiirtäjää ja kaksi poliisia. Tätä kirjoitettaessa Reimsissä on menossa poliisioperaatiossa, jossa kolme tekijää saataneen kiinni.

Yksi menehtyneistä oli jo 80-vuotias Georges Wolinski, joka Suomessa muistetaan Pauletten käsikirjoittajana. Pitkään etsin yhtä sarjakuvaruutua tähän yhteyteen liitettäväksi, mutta turhaan. Tapiirini ovat jossakin hyvässä tallessa.

Paulette ja Joseph olivat hotellissa. Edellinen loikoili sängyllä jalat levällään ja Joseph istui vanhana miehenä pyörätuolissa. Sisään tullut pikkolo ei saanut silmiään irti Paulettesta.

Joseph yritti korjata tilannetta huomauttamalla Paulettelle, että tämän pikkuhousut näkyivät.

"Ei ole pikkuhousuja", naurahti Paulette takaisin.

"En saanut sitä sanotuksi", jupisi Joseph.

Nyt tuntuu samalta kuin Josephista tuossa ruudussa.

Charlie Hebdo taisi menettää melkein koko toimituksensa. Tästä huolimatta tapahtumien jälkeen on ilmestynyt lisälehti (pdf).5 kommenttia:

jari lehtinen kirjoitti...

Lähetin Voima-lehdelle seuraavaa palautetta:

Voima-lehti julkaisi hyvin nopeasti taiteilijan puheenvuoron, jossa jokainen ”Je suis Charlie” –tunnusta käyttänyt leimattiin tekopyhäksi jeesustelijaksi. Tätä tunnistetta on nyt käytetty yksinomaan Twitterissä 5 miljoonaa kertaa. Olette ehkä nähnyt kuvia, joissa ihmisiä kokoontui tällä viikolla Euroopan ja maailman toreille kymmenin, sadoin tuhansin.

Jos Voima-lehteä pitäisi uskoa, niin siinä on aika monta tekopyhää jeesustelijaa.

En tiedä teistä, mutta minulle näitä kuvia katsoessa tulee ensimmäistä kertaa miesmuistiin rauhallinen ja tyytyväinen olo. Käänne on tapahtunut. Nämä nuoret eivät salli, että heidän kansalaisvapauksiaan poljetaan. Enää milloinkaan ei poliitikko voi sivuuttaa sananvapauskysymyksiä olankohautuksella. Tulevaisuus on valoisa.

Olen lukenut nyt erinäisiä syväanalyysejä, joiden otsikoissa julistetaan ”Minä en ole Charlie”. Ne on julkaistu hyvin nopeasti ja kaikkitietävästi jo tapahtumien kestäessä, ruumiiden hädin tuskin kylmettyä, joten pelkästään tällä perusteella ne voisivat jäädä omaan arvoonsa. Yhden huomautuksen niistä haluaisin tehdä. Jos olette henkilö, joka arvostelee selittelyjä, joissa soperrellaan ”en ole rasisti, mutta”, niin tekisitte oikein, jos arvostelisitte yhtä lailla selittelyjä, joiden kehittely alkaa ajatuksella ”tällainen väkivallanteko on tietysti väärin, mutta”.

Siinä ei ole yhtään mitään muttaa.

Reijo Valta kirjoitti...

Ei muttia. Kyllä.

Tällainen väkivallanteko on yksiselitteisesti väärin.

jari lehtinen kirjoitti...

No en minä nyt näitä irtisanoutumisia ihmisiltä kysele enkä keräile. Poliittisissa pölhöblogeissa sellaiset. Jätän vain tämän huomion eri paikkoihin, siltä varalta että Voima, tuo sananvapauden airut, sensuroisi sen.

Reijo Valta kirjoitti...

Näin ymmärsin.

Joskus vaan on itsellekin hyvä muistuttaa asioita.

Reijo Valta kirjoitti...

Ville Lähde kirjoittaa, että Ei tarvitse olla Charlie puolustaakseen Charliea.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset