keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Keskustelua Kajaanin linnanraunioista


Metsähallituksen luontopalvelut ovat kiertueella. Eilen illalla pieni yksikkö esittäytyi Kajaanin ravintola Siriuksessa salissa, jonka ikkunoista näkyi illan aihe, Kajaanin linnanrauniot. Reilu vuosi sitten Metsähallitus sai hoitoonsa 29 historiallista arvokohdetta. Sen väki on kiertänyt ympäri Suomen näillä paikkakunnilla kuuntelemassa ihmisten mielipiteitä ja ajatuksia kohteiden kehittämisestä.


Kajaanin tilaisuutta veti arkeologi Henrik Jansson, joka lyhyesti esitteli Metsähallituksen uutta toiminta-aluetta. Jansson hauskuutti yleisöä kertomalla miten asuttuun ympäristöön tuleminen oli opettanut Kuusiston linnanraunioilla. Ruokatunnin aikana oli varastettu työkalut ja saatu soitto kulttuurimonumenttia rumentavasta lautakasasta.


Paikalle saapunut täysi sali, joka innokkaasti tarttui annettuun mahdollisuuteen keskustella. Uusi linnan omistaja ei luvannut muutosta aika ajoin esillä olleisiin linnan rakennushankkeisiin. Yleisöstä epäiltiin liian tiukan Museoviraston torpanneen kaikki takavuosikymmenien suunnitelmat. Jansson kertoi Museoviraston edelleen olevan lupavirasto, jonka hyväksyntä hankkeille tarvitaan.

Jo illan ennakkotiedoissa kerrottiin, ettei linnaa tulla rakentamaan uudelleen. Keskustelu kiertyi kuitenkin sen ympärille. Paikalla kuitenkin voidaan tehdä erilaisia rakennelmia, jos ne eivät vaadi alkuperäisiin rakenteisiin puuttumista.

Raunioissa nähtiin hyvääkin. Kajaanin linna on raunioina, koska puolustajat eivät taannoin antautuneet. Etelän linnat ovat säilyneet, koska ne ovat antautuneet! Raunioita voisi siis pitää merkkinä kainuulaisesta periksiantamattomuudesta.


Keskustelu kulki kulki moniin eri suuntiin. Nuorison käyttäytymistä paheksuttiin ja Talvivaaran jätevesien poistoputken vaikutuksia pohdittiin. Eniten puhututti kuitenkin sillan ja linnan suhde. Kajaanin linnan vaiheista kirjoittanut Reijo Heikkinen muistutti sillan olleen jo paikalla ennen linnaa. Siitä sen oikeutus. Heikkinen ehdotti jopa linnan siirtämistä pois sillan alta.

Kajaanin kaupunki on rakennuttamassa uutta siltaa toiseen paikkaan Kajaaninjoen ylitse. Useammissa puheenvuoroissa toivottiin, että tässä yhteydessä linnan yli vievää siltaa muutettaisiin paremmin historiallisen muistomerkin arvolle sopivaksi. Jos silta olikin olemassa ennen linnaa, niin autoja ja raskasta liikennettä ei noina aikoina ollut, muistutettiin.


Linnasta toivottiin vetovoimaista nähtävyyttä Kajaanille. Kun aluetta siistittäisiin ja siellä olisi jotakin arvostettua toimintaa, niin remeltävä nuorisokin osaisi kunnioittaa. Kajaanista ylipäätään ehdotettiin historiansa paremmin tuntevaa paikkaa, tässä kohtaa toiveet kohdistuivat paikallisiin poliitikkoihin.

Linnanrauniot ovat kajaanilaisille ja kainuulaisille tärkeä paikka. Edelleen linnan uudelleenrakentaminen tuntui kutkuttavan monia. Rakennelmiin ehdotettiin otettavan mallia vaikkapa Italiasta. Tulevaisuus jää nähtäväksi. Tilaisuudesta ainakin jäi positiivinen henki.

Metsähallituksen luontopalveluilla oli konkreettistakin kerrottavaa. Elokuussa 2015 linnanraunioilla järjestetään kansanjuhla. Senkin suunnitteluun paikallisilta toivottiin apua.2 kommenttia:

Reijo Valta kirjoitti...

Vielä tänään ehtisi hakea Linna Kajaanin kaupungissa hankepäällikön paikkaa.

Reijo Valta kirjoitti...

Kainuun Sanomissa on juttu tilaisuudesta. Keskustelu jatkuu lehden kommenteissa.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset