maanantai 6. huhtikuuta 2015

Amerikan mansikkakarnevaalit


Yhdysvalloissa pidetään Suonenjoen tapaan mansikkakarnevaaleja. Hiljan otsikoihin nousi eteläisessä Lousianassa New Orleansin pohjoispuolella järjestettävä Ponchatoulan mansikkafestivaali. Ne eivät ole vielä alkaneet, mansikkajuhlat ovat ensiviikonloppuna.

Otsikoihin festivaali pääsi julisteellaan. Sosiaalisessa mediassa sen epäiltiin olevan rasistissävyinen. Festivaali on pahoitellut julisteen herättämää mielipahaa, mutta se ei ole vetänyt mainostaan pois levityksestä. Festivaalin nettisivuilla julistetta ei kuitenkaan ole, eikä sitä festivaaleillakaan nähdä.

Julisteen kuva-aihe valittiin kilpailussa, jonka voitti Kallé Siekkinen. Kilpailuilla festivaalille on valittu myös mansikkaisäntä ja -tyttö.

Nimen perusteella amerikansuomalaista juurta oleva Siekkinen on ite-taiteilija, joka on saanut oppinsa Ponchatoulassa vaikuttaneelta Bill Hemmerlingiltä (k. 2009). Omaksutut vaikutteet ovat luultavimmin siivittäneet julistekilpailun voittoon.

Paikallisten uutisten mukaan festivaalijohto ja alueellinen afroamerikkalaisten etuja ajava järjestö ovat keskustelleet julisteesta. Aihetta suurempaan ei keskustelussa ole nähty.

Kuvittelisin sosiaalisessa mediassa nousseen närkästyksen taustalla olleen kysymyksen siitä kuka saa ja miten kuvata toista kulttuuria. Kysymys yhdistettynä ite-taiteen naivistisuuteen on omiaa herättämään ensireaktiona hämmennystä.* Kallé Siekkinen


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset