keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Olisiko Watergate-paljastus nykyisin mahdollinen?


Eilen televisiossa esitettiin dokumentti Presidentin miehistä (All the President’s Men, Yhdysvallat 1976), elokuvasta, Watergatesta ja amerikkalaisesta politiikasta. All the President’s Men Revisited (Yhdysvallat 2013) pohti tutkivaa journalismia, Nixonin vallankäyttöä ja presidenttiyden surkeaa loppua. Elokuvakin on hiljan televisiossa esitetty, joten sekin on tuoreessa muistissa. Aika on ollut suosiollinen tuolle elokuvalle, kuten Robert Redford kertoi.

Watergate oli tutkivan journalismin suuri voitto. Aiheellisesti kysyttiin, olisiko Watergaten kaltainen väärinkäytöksien paljastaminen nykyisin mahdollista. The Washington Postin toimittajat eivät nähneet sanomalehteä tuollaisen prosessin mahdollistajana. Jos epäily syntyisi, niin asia etenisi kulovalkean tavoin twitterissä ja sosiaalisessa mediassa. Päivittäisen lehden tahti olisi liian hidas.

Nixonin rikoksia oli salakuuntelu ja sen kieltäminen. Tässä suhteessa maailma on muuttunut paljon pahempaan suuntaan. Enää ei salakuunnella ja vakoilla poliittisia vastustajia vaan aivan kaikkia. Edward Snowdenin paljastukset NSA:n maailman kattavasta verkkovalvonnasta eivät ole helkauttaneet kenenkään asemia. Ainoa jota halutaan oikeuteen lakien rikkomisesta on paljastaja Snowden.

Aikoinaan Bob Woodward istui Kongressin kirjastossa pitkän tovin selvitellessä kuka on lainannut mitäkin kirjoja (kuva elokuvasta yllä). Googlen hakuhistorian selvittäminen sujuu muillekin tiedustelupalveluille kuin NSA:lle muutakin klikkauksin.

Nykyiset gatet perustuvat usein mielipiteeseen. Väärä asenne aiheuttaa debattia ja erovaatimuksia useammin kuin lain rikkominen. Ja jos sosiaalinen media alkaa kuhista rikoksista tai rikosepäilyistä, keskusteluun osallistujat jakaantuuvat kahteen leiriin samaantapaan kuin mielipidekysymyksissä. Yhteistä käsitystä oikein tai väärin tekemisestä ei ole.

Nixonin valehtelun paljastuminen oli kaikille liikaa. Presidentin ei sovi valehdella, tai ainakaan sellaisesta asiasta josta hän tietää jäävänsä kiinni.


* Presidentin miehet
All the President’s Men Revisited


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset