maanantai 13. huhtikuuta 2015

Kolme raivokasta maailmanloppua


Erkka Mykkänen (s. 1988) ja Miki Liukkonen (s. 1989) ovat olleet Suomen kiertueella tuoreiden kirjojensa kanssa. Mykkäsen Kolme maailmanloppua (WSOY 2015) ja Liukkosen Raivon historia (WSOY 2015) ovat tulleet esitellyiksi eri kaupungeissa ympäri maata. Kiertue päättyi eilen Oulussa.

Ajan seuraamisen jalon taidon unohtamisen vuoksi olin paikalla tilaisuudessa myöhässä. Kiertueen juontajana toiminut Aleksis Salusjärvi oli jo ehtinyt Mykkäsen jututtaa kun ehdin julkistukseen. Olen pahoillani.


Liukkonen kertoi Raivon historian syntyneen nopeassa tahdissa. Varsinaisesti hänellä on työn alla toinen romaani, jossa on "80 päähenkilöä ja 1500 sivua". Liukkonen ihmetti kustantamoaan. Siellä oli ihmetelty miten Raivon historia poikkeaa hänen aikaisemmista teksteistään. "Eikö kustantamon pitäisi tukea taiteilijaa kehittymään ja tekemään uutta?"

Nyt julkistetussa teoksessa on katkelma tulevasta romaanista. "Tällaista ei varmaan saisi paljastaa", pohti kirjailija, joka muutenkin asetti rimansa hyvin korkealle. Liukkonen kertoi 17-vuotiaana päättäneensä ryhtyvän kirjailijaksi. Siitä alkaen hän on tehnyt töitä määrätietoisesti, kuin urheilija.

Salusjärvi piti Liukkosen tekstejä ajattomina. Liukkonen ei osannut allekirjoittaa väitettä. Hän yrittää kirjoittaa hyvin, ja jos se tuo ajattomuuden tunnelman, niin sitten se tuo.


Kun kiertue oli päätöksessään, niin hymy irtosi helposti molemmilta kirjailijoilta.


Kiertueen kirjoista muualla kirjoitettua:

* Mustetta paperilla: Raivon historia
* Eija Komu / Savon Sanomat
* Miki Liukkonen: "Olen Suomen kuuluisin runoilija" / Yle

* Teppo Kulmala / Keskisuomalainen
* Mari Viertola / Turun Sanomat
* Esa Mäkijärvi. Arvio: Kolme maailmanloppua – ”Tällaista proosaa ei Suomessa juuri julkaista” / Demokraatti
* Järjellä ja tunteella
* Käymälä


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset