torstai 2. huhtikuuta 2015

Lehtimies Tintti Fukushimassa


Yksi eilisen aprillipiloja oli, että olisi tulossa uusi Tintin sarjakuva-albumi Tintti Fukushimassa. Sen tekijänä olisi Hergén studiolla työskennelleen Bob de Moorin poika Johan de Moor. Kuraveden juottajana oli belgialainen RTBT.

Tintin luoja Hergé toivoi, että hänen sankarinsa seikkailut loppuisivat hänen myötään. Ainakin toistaiseksi leski Fanny Rodwell on kunnioittanut edesmenneen miehensä tahtoa. Lesken toinen puoliso Nick Rodwell on sen sijaan herätellyt keskustelua siitä, että Tintti palaisi vuonna 2052. Jos viimeistään tuona vuonna ei julkaista uutta aineistoa, Tintin hahmon tekijänoikeudet raukeavat.

Fanny Rodwell on toistuvasti julkisuudessa kertonut ettei uusia seikkailuja tule. Myös nykyisen miehensä julkitulon jälkeen.

Syksyllä Suomessa päästään nauttimaan "uusista" Tintin seikkailuista. Syyskuussa ilmestyy kaksi osaa uudesta Lehtimies Tintti seikkailee -sarjasta. Kyse on Hergén 1930-luvulla tekemistä pitkistä, mustavalkoisista sarjakuva-albumeista, joka hän studioillaan 1940-luvulla teki uudelleen tuntemiksemme värillisiksi versioiksi.

Suomentaja Heikki Kaukoranta on antanut sarjalle uuden nimen ja albumitkin on nimetty uudelleen. Ensimmäiset ovat Musta saari ja Lohjennut korva. Värilliset vastaavat tunnetaan Mustan saaren salaisuutena ja Särkyneenä korvana. Hergén ammattitaito kasvoi harppauksin 1930-luvun mittaan, joten ei tarvitse pelätä, että tulossa olevat uutuudet olisivat piirustukseltaan ensimmäisen Tintti Neuvostojen maassa -albumin tasoa. Itänaapuriimme sijoittuvaa seikkailua Hergé ei koskaan tehnyt uudelleen värilliseen formaattiin.

Suuresti eivät sivumäärältään pidemmät mustavalkoiset sarjakuvat poikkea tunnetuista värillisistä. Muutostöiden yhteydessä sivutaittoa tiivistettiin. Aivan kaikki ei kuitenkaan tiivistettyihin sivuihin mahtunut ja luvassa on joitakin Suomessa ennennäkemättömiä kohtauksia. Kaikkiaan albumeja tulee yhdeksän kappaletta.* Otava: Lehtimies Tintti seikkailee

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset