maanantai 14. syyskuuta 2009

Franz von Pocci: Der Staatshämorrhoidarius


[Lisiä sarjakuvan esihistoriaan]

Yksi tärkeä sarjakuvien syntyyn johtanut juuri on pila- ja huumorilehdissä. Saksalainen, Münchenissä ilmestynyt Fliegende Blätter oli kuvasarjojen suhteen tärkeä, myös vaikutteiden antajana. Kööpenhaminassa alettiin julkaista Flyvende Blade -nimistä lehteä, ja Suomessa Aleksander Ramstedt kokeili suomalaisten huumorin ja satiirin ymmärryskykyä Lentävät lehdet -julkaisulla 1877.

Ehkä ymmärrystä Ramstedtin lehdelle löytyi, mutta ei kannattavassa määrin. Uudelleen Ramstedt yritti 1880 Suomen pojalla, mutta sitä ilmestyi lopulta vain kolme numeroa.

Kaspar Braunin ja Friedrich Schneiderin kustantama Fliegende Blätter alkoi ilmestyä marraskuussa 1844. Jo lehden numerossa kahdeksan (1845) ilmestyi ensimmäinen "sarjakuvaksi" laskettava, Franz von Poccin valtionvirkamiehen elämää kuvaava Staatshämorrhoidarius.


Sarjakuvakertominen oli lehdessä läsnä alusta alkaen. Von Pocci jatkoi erilaisilla kotimaan matkakertomuksilla. Myöhempiä lehden sarjoja olivat muun muassa Carl Reinhardtin Meister Lapp und sein Lehrjunge Pipps ja Carl Stauberin Pläsir-Reise des Herrn Blaumeier und seiner Frau Nanni.

Fliegende Blätterin levikki lähenteli sataatuhatta 1890-luvulla. Lehti jatkoi ilmestymistään aina vuoteen 1944. Viimeinen numero ilmestyi 28.9.1944.Fliegende Blätter on osittain skannattu verkkoon:

* Fliegende Blätter
** Franz von Pocci: Staatshämorrhoidarius

* Eckart Sackmann: Comics vor Wilhelm Busch? (Frankfurtin kirjamessuilta 2002)
* Franz von Pocci. satirarkivet.se (vain yksittäisiä, kokonaisuudesta irrotettuja kuvia)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset