lauantai 12. syyskuuta 2009

Cthulhu ja muut yksissä kansissa


Jalava on aloittanut H. P. Lovecraftin Koottujen teosten julkaisemisen. Ensimmäinen osa Kuiskaus pimeässä ja muita kertomuksia (Jalava 2009) julkaistiin keväällä, seuraavat kaksi osaa tulevat tulevina vuosina. Kolmiosainen sarja tulee valmiiksi 2011.

Varsinaisesti kootut teokset eivät tuo uutta Lovecraft-kirjallisuuteemme. Kaikki teokset ja novellit on jo julkaistu, omina kokoelminaan tai antologioissa. Julkaisusta on aikaisemminkin vastannut Jalava. Nimensä mukaisesti Kootut teokset kokoavat kirjoitetun yhdeksi julkaisusarjaksi.

Toimittamisesta vastannee Markku Sadelehto, aikaisemmista antologioista ja kokoelmista tuttu, ja koottuihin esittelevät esipuheet kirjoittava.

Aivan samaa vanhaa ei kansien väliin laiteta. Vanhat käännökset tarkistetaan ja kokoelma Temppeli ja muita kertomuksia saa kokonaan uuden suomennoksen.

Howard Phillips Lovecraft (1890-1937) oli Uuden Englannin lahja kauhukirjallisuudelle. Yhdysvaltain itärannikolla, Salemin noitavainojen tienoilla, elänyt pitkä ja laiha tasavallan aatelinen syntyi Rhode Islandin Providencessa neuroottiselle äidille ja goottilaisia tarinoita lukevalle isoisälle. Kauppamatkustaja isä kuoli pojan ollessa kahdeksan.

Lovecraft aloitti kirjoittamisen jo varhain, sai Remingtoninkin jo 1906, mutta ei koskaan oppinut kaksisormijärjestelmää kummoisemmin kirjoittamaan. Täytekynä oli siis tarinoiden paperille laittaja. Nuoruusvuosilta on säilynyt pari tarinaa, Lovecraft hävitti muut.

Käsialasta tuli Lovecraftille, hänen kustantajilleen ja myöhemmille kirjallisuushistorioitsijoille ongelma. Lovecraft kiukutteli väärin ladottuina ilmestyneitä novelleja, kirjapainossa tuskailtiin latomista ja tutkijat yrittävät tulkita täytekynän pientä, söheröä käsialaa parhaansa mukaan.

Sadelehto kertoo, että Lovecraftin elämäkerran kirjoittaja S.T. Joshi on tällä haavaa paras käsialan tulkki. Ehkä muutokset suomennoksiin tulevat hänen työnsä kautta?

Vuonna 1924 Lovecraft meni naimisiin kirjoittajapiireissä tapaamansa Sonia Haft Greenen (1883-1972) kanssa. Avioliitto oli käytännössä lyhytaikainen, se sysäsi Lovecraftin pitkään masennukseen ja -- julkaisemaan. Koottujen varhaisin tarina Arthur Jermyn on kirjoitettu jo vuonna 1920, mutta se julkaistiin vasta 1924, tuona vuonna New Yorkissa kirjoitetun Kammotun talon jälkeen.

Cthulhun Lovecraft keksi New Yorkissa 1925. Kirjoittaa hahmosta hän alkoi vasta palattuaan Providenceen "ikivanhojen" talojen maisemiin. Koottujen ensimmäisen osan loppupuolella kuulemme Cthulhun kutsun (1926). Tästä ja koottujen myöhemmissä osissa tulevista tarinaa jatkavista novelleista Lovecraft tunnetaan.


(Cthulhusta näkyy wikipediaa myöden olevan paljon kuvia, mutta ei sitä pidä nähdä. Pitää lukea ja antaa sanojen ruokkia mielikuvitusta ilman visuaalisia ärsykkeitä.)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset