sunnuntai 27. syyskuuta 2009

Skandinavian ilmatilassa tapahtuuOlen niitä ihmisiä, jotka viihtyvät ja vieläpä vapaaehtoisesti ilman matkustamisen suunnittelemista erilaisten aikataulujen ja reittikarttojen äärellä. Valtion rautateiden julkaisemissa aikatauluissa todella on runollisuutta, ja satamatoimistojen tiedot saapuvista ja lähtevistä laivoista ovat kuin romaaneja joihin voi heittäytyä.

Tällä hetkellä Oulun satamissa ei ole yhtään alusta, viisi on hiljan lähtenyt ja kahdeksan on viikon sisällä tulossa. Toppilan päälaituriin tulee KLC Ballerina Paraisilta irtolastissa, sitä voisi mennä alkuviikosta passaamaankin (tarkemmat tiedot: Oulun sataman liikenne). Muihin satamiin ei sivullisilla ole asiaa, mutta liikennettä siis netistä voi seurata.

Eilen kuluikin aika hyvin, kun veli vinkkasi Flygradarin sivuille. Sivuilla on reaaliaikainen seuranta Skandinavian ilmatilasta, kartalta näkee missä mikin lentokone on, kuvaketta painalla saa tarkemmat tiedot lennosta ja koneesta.

Vilkasta ilmatilassa on. Lauantai-iltapäivänä matkalla suuntaan ja toiseen oli lähes kaksisataa konetta, kuvankaappauksen aikoihin iltayhdeksältäkin yli seitsemänkymmentä.21:06 Tampereen eteläpuolella oli Japan Airlinesin Boeing 747 matkalla Lontoosta (Heathrow) Tokioon (Narita). Kone oli 10 051 metrin korkeudessa ja nopeutta sillä oli 518 solmua (959 km/h).21:12 Atlantic Airways lento FLI459 matkasi Atlantille. Korkeutta oli 9 746 metriä ja nopeutta 369 s. (683 km/h). Kööpenhaminan Kastrupista lähtenyt lento suuntasi Färsaarten ainoalle lentokentälle Vágariin.Minuuttia vaille kymmenen Royal Dutch Airlinesin Boeing 747 matkasi Etelä-Savossa. Lento KLM 865 lähti Amsterdamista ja määränpäänä oli Soul Etelä-Koreassa.

Netissä on paljonkin lentojen seurantapalveluita. Flygradarissa viehättää reaaliaikaisuus ja kartan yli kulkevat koneet. Sivu päivittyy automaattisesti parin kymmenen sekunnin välein. Vilkkaammin lentoliikennöidyillä alueilla ei tällaisista olisi iloa. Kartta olisi yhtä konemerta, kuten eteläinen Itämeri tässäkin palvelussa.


* Katso myös Lentoja iltauutisten aikaan.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset