maanantai 7. syyskuuta 2009

Kova laki Briteissä


Eilen illalla Yle tv1 esitti ensimmäisen jakson Britteihin sijoitetusta Kovasta laista. Suomessakin aletaan olla tilanteessa, josta amerikkalaiset jo vuosia sitten irvailivat. Suosikkisarjojen kopioita riittää useiksi illoiksi viikossa. Yleisradio parhaillaan esittää kolmea eri Kova laki -sarjaa.

Kovan lain suosion salaisuus on yksinkertainen. Se on laadukkaasti tehty, nopeatempoinen ja toisin kuin muut poliisisarjat, se ei kerro katsojille etukäteen kuka on syyllinen.

Kova laki: Rikollinen mieli oli aluksi poikkeus. Katsojille näytettiin kuka rikoksen teki. Jännitteeksi yritettiin muodostaa se, saavatko psykologisella otteella epäiltyihin suhtautuvat poliisit murrettua rikollisen mielen.

Sarja muuttui nopeasti. Senkään loppupään jaksoissa ei paljasteta tekijää etukäteen. Rikollisen mielen tuotanto jäi 13 ohjelman mittaiseksi.

Kovan lain siirtäminen Iso-Britanniaan onnistuu luontevasti. Yhdysvalloilla ja sen entisellä emämaallahan on lähestulkoon samanlainen oikeuslaitos. Tosin erilaisuuksiakin on, erillinen yli kahdensadan vuoden historia on niitä tuottanut. Mutta perusperiaatteet ovat molemmissa samat.

Ensimmäisen jakson perusteella Kovan lain britteihin sijoitettu versio oli korostetun jäykkä ja kuivakkaa huumoria sisältävä. Ehkä vähän liiankin. Eivät britit noin jäykkiä omissa, BBC:n tuottamissa sarjoissa ole.

Brittein Kovan lain ovat tuottaneet ja valmistaneet samat yhtiöt kuin muutkin Kova laki -sarjat. Dick Wolfin nimi on ruudussa. Sarjan sanotaan olleen Wolfin pitkäaikainen haave. Tänä vuonna se sitten toteutui 11 jakson voimin. Pääkäsikirjoittajana toimi Chris Chibnall, joka on vastannut muun muassa sellaisista sarjoista kuin Torchwood ja Life on Mars. Pääasiassa hänen työnsä oli valikointia ja muuntamista.

Sarjaa on ensiesittänyt brittien ITV.

Brittiversio koostuu aikaisemmin tehtyjen jaksojen lokalisoinnista Eurooppaan, vanhojen käsikirjoitusten kierrätyksestä. Kertoman mukaan yksi jakso piti hylätä ja tehdä uusiksi, koska brittien kirjoittamattomat lait eivät olisikaan sallineet esitettyä fiktion kulkua.

Yksitoista jaksoa on kai tälle vuodelle luvassa ja toinen tuotantokausikin on purkitettuna. Mutta katsotaan, jaksaako samat tehosteäänet houkutella television ääreen keskiviikkona (Erikoisyksikkö), perjantaina (pääsarja) ja sunnuntaina (uk).

Perjantaisesta ei ainakaan osaa luopua. (se Sebastian Nybergs Full fart!)


Kova laki: Lontoo sunnuntaisin 22:10 ykkösellä, Kova laki: Erikoisyksikkö keskiviikkoisin 22:05 ja pääsarja perjantaisin 22:10 kakkosella

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset