torstai 3. maaliskuuta 2011

Agnotologit tupakkatauolla

Olette varmaan kuulleet ja nähneet elokuvissa miten paha tupakkateollisuus ostaa tiedemiehiltä itselleen myönteisiä lausuntoja, ja miten paha professori omantunnon tuskia lievittämään tilille ilmestyy huomattava summa rahaa. Eilen kuulin, että tällaista tapahtuu Suomessakin ja historiantutkimuksessakin.

Nimittäin Heikki Hiilamo oli kirjoittanut Tieteessä tapahtuu -lehteen (1/2011) artikkelin Historioitsijat tupakkateollisuuden palveluksessa. Artikkelilla on lyhyt ja tyly tiivistelmä: "Tupakkateollisuus on alkanut palkata asiantuntijatodistajikseen lääketieteen edustajien lisäksi myös historioitsijoita. Tämä strategia toi voiton Suomen kevytsavukeoikeudenkäynnissä."

Hiilamo ensin kansainvälistä tupakanvastustuksen tilannetta summattuaan miten tupakkateollisuus tilasi historian laitokselta tutkimusprojektin 61,000 eurolla ja sitten tuo suuri raha summa tuotti vain professorin kirjallisen todistajan lausunnon. Mitään muuta ei julkaistu ja tutkimusaineisto salattiin.

Suomalaista historiankirjoitusta seuranneet saattavat hämmästyä siitä, mikä yliopisto ja kuka professori oli kyseessä. Minä ainakin. Tampereen ja Pertti Haapala.

Historiantutkijat ovat yleisiä todistajia keskiaikaan saakka ulottuvissa maanomistuskiistoissa. Aikaisemmin ennen kuin poliisin rikostekninen tutkinta kehittyi, vanhoihin käsialoihin perehtyneet historioitsijat todistivat silloin tällöin allekirjoitusten yhteneväisyyksistä. Historiantutkija ammattinsa puolesta siis saattaa todistajana olla.

Sosiaalihistorian asiantuntija Haapala oikeudelle todisti yleisestä tietoisuudesta tupakanpolton vaarallisuudesta Suomessa 1950-luvulta 1970-luvulle. Tämä siis tapahtui vuonna 2006. Jo sosiaalihistoriaan erikoistuminen kertoo, että ihminen ei ole erityisen perso kasaamaan omaisuuksia.

Asia ei näytä olevan nyt ensi kertaa julkisuudessa. Maaliskuussa 2009 Hesarin kuukausiliite on kertonut samoista asioista, ja Agricolan keskustelupalstalla tuolloin aiheesta keskusteltu ja Haapala itsekin kommentoi. Hän kertoi saaneensa todistajanpalkkiota 1200 euroa ja tilaajaa laskutetun "tutkimustyöstä ... siihen käytetyn ajan mukaan samoilla ehdoilla kuin muutakin tilaustutkimusta" (viite).

Hiilamo hyökkää nyt Haapalaa ja historioitsijoita vastaan, koska korvausoikeudenkäyntien tie on noussut pystyyn menneiden vuosikymmenien "yleisen tietoisuuden" vuoksi. Oikeudenkäynneissä ihmisten huijaamisen perusteeksi ei riittänytkään mainosten antama kuva ja se, että tupakkateollisuus vuosikymmenet kiisti keuhkosyövän ja tupakoinnin yhteyden. Tarvittaisi todiste, että "terve järki" olisi pitänyt tupakointia haitattomana.

Artikkelissaan Hiilamo esitteleekin uuden tieteenalan, agnotologian. Se on tieteenhistorioitsija Robert Proctorin vuonna 2008 perustama tieteenala, joka tutkii tarkoituksellisesti luotua välinpitämätöntä tai epäilevää asennetta, hämmennystä, joilla suurilta massoilta yritetään salata tosiasioita kertomalla heille asioiden oikea laita. Agnotologia tutkii myös tilanteita, joissa tuotetaan uutta oikeaa tietoa hämmennyksen, eikä selvyyden luomiseksi.

Proctorin uusi tieteenala vaikuttaisi olevan oikea taivaanlahja kiihkomielisille. Kaikille omaan totuuteensa uskoville, ei ainoastaan tupakoinnin vastustajille. Miten Proctor lieneekään uuden tieteen kehittänyt viimeksi mainittujen kannalta sopivaan aikaan.


Kuvassa juttu Turun Lehdestä 21. syyskuuta 1889. - ks. Kieltotauluja kouluille.

lisäys: Kemppinen kirjoittaa myös samasta aiheesta otsikolla "Sirpaleet".

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset