lauantai 19. maaliskuuta 2011

Tohtori Ferris, heikkojen miesten sankari


Sitä on pitänyt pienten sinisten pillereiden kauppiaita internet-ajan vitsauksena. Sähköpostilaatikko on useinkin hyvin pullollaan. Riesaa pääasiassa viesteistä on, tosin vuosi sitten runoilijalle lähetetyt uudenlaiset filtterin läpäisevät erikoiskieliset viestit lupaa kysymättä kierrättyivät kokoelmaksi Biwiuk yxalor (Nokturno.org 2010). Sähköpostiosoitteita keräillään ja arvaillaan, lisäksi ilmaisilla näytteillä ja lahjoilla houkutellaan niiden antamiseen mainostarkoituksiin.

Mutta on erikoiseliksiirien kauppiailla ennen internetiäkin ollut tapansa. Loppuvuodesta 1902 Tohtori Ferrisillä oli laaja mainoskampaja oululaisessa Louhi-sanomalehdessä. Kuukausien ajan lähes joka numeron takasivulla vaivaisia kehotettiin kirjoittamaan rapakon taakse State Medical Instituteen Fort Wayneen, Indianaan. Kirjoittajille ja tahi heidän apua tarvitseville ystävilleen, joiden nimi ja osoite lähetettiin tohtori Ferrisille, luvattiin koepaketti "vapaasti postissa".

Ihmelääkkeen voima oli mahtava. Ferris lupailee apua moneen muuhunkin kuin menetettyyn miehuuteen:

Epäilemättä kaikki taudit voidaan parantaa hänen ihmeellisellä keksinnöllä. Hän on pikaisesti parantanut henkilöitä joita on vaivannut Rheumaltismi, Katarri, Halvaus, Diabetee eli vastuksia vedenheitossa, menetetty miehuus, hermostonheikkous, naisen heikkous ja muut taudit, munuais- ja maksataudit, keuhko- ja vatsataudit, Syphilis, Umpitauti, Neuralgia, Brincliitis, Unettomuus, Verenmyrkytys, Anemia eli verettömyys, Eczema eli syyhytauti, Liocomotor Atania eli vastuksia liikunnoissa, Hengenahdistus, Epplepsi eli kaatumatauti, Hemorrhoidit, Strictnri, Kroonillinen diarrhoea, kaikki ihotaudit ja sydäntauti.

Olkoon tauti kuinka uppiniskainen ja pitkällinen tahansa eli kuinka monen lääkärin hoidon alla ollut saamatta parannusta. Heikolle ja väsyneelle naiselle hän on takaisin antanut täyden terveyden. Ennen aikaan heikontuneille miehille hän on takaisin antanut Miehuuden voiman. Hän on parantanut ja takaisin tuottanut terveyden sairaille.

State Medical Instituti lähettää vapaasti postissa koeläakkeen kaikille, jotka sitä kirjeellisesti pyytävät, mainiten taudin laadun. Jokainen sairas eli heikko henkilö tulisi käyttäytyä yllämainitun lääkärin ihmeellisestä taidosta. Tuhannet ovat pelastaneet sairaan ystävänsä hengen lähettämällä meille hänen nimen ja osoitteen. Osoittakaat kirjeet State Medical Institute, N:o 644 Elektron Building, Fort Wayne, Ind. U. S. ja kaikille kirjeille yllämainittu lääkärimme antaa persoonallisen huomionsa.

Louhi 16.12.1902

Tohtori C. Sargeant Ferris on tarjonnut palveluksiaan oman maansakin asukkaille ainakin Business, Black Cat ja Overlands -aikauslehtien välityksellä 1902-1903. Ilmoitusten perusteella Ferris on tiuhaan vaihtanut toimistohuoneistoa Elektron Buildingissa.

Vuonna 1911 lääkäreiden ammattilehti The Journal of the Indiana State Medical Association kertoi jotakin tohtori Ferrisista ja hänen lääkkeestään, mutta Google Books ei tarjoa edes katkelmanäkyä tästä lehdestä. Ehkä kertoman arvaa ilmankin.

1 kommentti:

Reijo Valta kirjoitti...

Katselin vielä josko jotain lisätiedon pihausta löytyisi. Elektron Building on Fort Waynessa edelleenkin tallessa. Se oli 1895 sähkölaitefirman tarpeisiin rakennettu, ja yritys toimi 1902 saakka. Vuonna 1904 taloon sijoittui kunnankirjasto.

Ei rakennushistorioissa mainita, että Dr. Ferris olisi tuossa välissä toiminut talossa.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset